2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ultranacionalista tüntetések Mladic elfogása miatt

2011. május 27. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

Mintegy ötszáz ember vett részt csütörtökön Újvidéken egy ultranacionalista tüntetésen, amelyet Ratko Mladic elfogása miatt rendeztek. A tüntetők be akartak hatolni a Boris Tadic szerb elnök vezette Demokrata Párt helyi székházába, de ezt megakadályozták a rendőrök – jelentette a Beta hírügynökség.


A boszniai szerb hadsereg háborús bűncselekményekkel vádolt egykori parancsnokát reggel fogták el a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Lázárföld (Lazarevo) faluban. Emiatt Belgrádban és más szerbiai városokban "jelentősen" megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, többek között a külföldi nagykövetségek, konzulátusok védelmét. Mladic sok szerb nacionalista szemében a boszniai háború hőse.

Az újvidéki tüntetők a rendőrökkel való összecsapás után szétszéledtek, majd közülük mintegy százan újra összeverődtek a város központjában. Mintegy száz fiatal Belgrád központjában is összegyűlt az este, de ott nem történt incidens, és a csoport gyorsan feloszlott. Ennek ellenére a főváros központjában éjszaka még jelentős számú rohamrendőr állt készenlétben.

Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) szóvivője úgy vélekedett, hogy "szerb árulók őrizetbe vettek egy szerb hőst"; szégyenletesnek mondta Mladic őrizetbe vételét, amely szerinte csapást jelent a szerb érdekekre és az államra. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS