2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Széles körű nemzetközi elismerést váltott ki Mladic elfogása

2011. május 27. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

Széles körű nemzetközi elismerést váltott ki Ratko Mladic volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnok csütörtöki letartóztatása.


Jadranka Kosor horvát miniszterelnök közölte: reméli, hogy nemsokára Goran Hadzic, a horvátországi szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori vezetője is kézre kerül. Kosor biztosította Szerbiát, hogy Horvátország a NATO- és EU-országokkal együtt továbbra is támogatja euroatlanti integrációját.

Borut Pahor szlovén miniszterelnök jelentős napnak nevezte a csütörtökit, amely szerinte egy lépéssel közelebb viheti a megbékéléshez a térség országait.

Mladic elfogását Zeljko Komsic, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének horvát képviselője is üdvözölte, ugyanakkor azzal vádolta Belgrádot, hogy már korábban is tisztában volt azzal, hol rejtőzik a volt tábornok.

Bakir Izetbegovic, az államelnökség muszlim tagja elárulta, hogy a boszniai biztonsági szolgálatok együttműködtek a szerb hatóságokkal Mladic letartóztatásában, ugyanakkor ennél pontosabb információt nem közölt.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke hangsúlyozta, hogy Mladic letartóztatásával Szerbia eleget tett a boszniai háborúnak (1992-1995) véget vető daytoni megállapodásból származó nemzetközi kötelezettségeinek. Dodik igazságos tárgyalást követelt Mladic perében, valamint kérte, hogy állítsák törvény elé a boszniai muszlim hadsereg egyes extábornokait is.

Történelminek minősítette a nemzetközi igazságszolgáltatás számára a csütörtöki napot Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun megköszönte Boris Tadic szerb elnök és a szerb kormány erőfeszítését, amelyet Mladic őrizetbe vétele érdekében fejtettek ki.

Az Európai Unió azt óhajtja, hogy Ratko Mladicot haladéktalanul adják ki Hágának – hangsúlyozta csütörtökön a fejleményt üdvözölve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton szerint a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokának az elfogása "fontos lépés Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára".

Stefan Füle, az unió bővítési kérdéseiért felelős EU-biztos közölte: Szerbia eltávolított egy nagy akadályt az EU-taggá válás útjából. Külön kiemelte, hogy Boris Tadic szerb elnök fontos szerepet tölt be a nyugat-balkáni térség megbékélésének és stabilizálódásának előmozdításában.

Serge Brammertz, a hágai törvényszék ügyésze szerint Mladic letartóztatásával Szerbia "teljesítette egyik nemzetközi kötelezettségét". Brammertz elismerte, hogy bő egy héttel ezelőtt még nagyon negatív értékelést adott az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött jelentésében a Mladic elfogását célzó szerb műveletekről.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke nyilatkozatban üdvözölte Mladic letartóztatását. "Ez jó hír Szerbiának, jó hír a térség stabilitása szempontjából, és új lendületet ad Szerbia EU-csatlakozási folyamatának" – fogalmazott Buzek.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szintén nyilatkozatban adott hangot örömének. Megfogalmazása szerint Mladic "kulcsszerepet játszott a balkáni és az európai történelemnek a legsötétebbek közé tartozó epizódjaiban".

Barack Obama amerikai elnök közleményben fejezte ki elismerését Boris Tadic szerb elnöknek és kormányának a Ratko Mladic felkutatása és bíróság elé állítása érdekében tett erőfeszítéseiért, és jelezte: Washington arra számít, hogy a volt tábornokot haladéktalanul Hágába szállítják. Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok Nürnberg óta erkölcsi kötelességének, valamint a béke és a stabilitás kulcselemének tekinti a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények miatti felelősségre vonást.

Rendkívül jó hírnek nevezte Ratko Mladic őrizetbe vételét a német kormány. Guido Westerwelle külügyminiszter nyilatkozatában úgy értékelte, hogy Szerbia ezzel teljesítette az EU régóta fennálló követelését. Berlin amellett van, hogy Szerbia számára világos európai perspektívát biztosítsanak – mondta.

Történelmi pillanatnak nevezte Mladic elfogását William Hague brit külügyminiszter. Nyilatkozatában közölte: Mladic kézre kerítése történelmi pillanat a térség számára, amelyet "szétszabdaltak az 1990-es évek rettenetes háborúi". Ratko Mladicot "szörnyűséges bűncselekményekkel" vádolják, és ezért "helyénvaló", hogy végre szembesüljön a nemzetközi igazságszolgáltatással – közölte Hague, aki szerint a brit kormány most azt várja, hogy Mladic "gyorsan" Hágába kerüljön, az ellene megfogalmazott vádak a nemzetközi törvényszék előtt hivatalosan is elhangozzanak. (mti/afp/tanjug)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS