2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beperelték a Vatikánt papi pedofília miatt

2011. május 12. 13:45, utolsó frissítés: 13:45

Keresetet nyújtottak be kedden Chicagóban a Vatikán ellen egy pedofília miatt elítélt chicagói pap egyik áldozatának anyja nevében.


A keresetet benyújtó Jeff Anderson ügyvéd azt állította, hogy a Szentszék segédkezett a papi pedofília-ügyek, így a chicagói Daniel McCormack esetének eltussolásában, s a mai napig akadályozza, hogy a chicagói érsekség közreadja az ilyen bűncselekményekre vonatkozó dokumentumokat.

McCormack, akit több mint húsz kiskorú megrontásával gyanúsítottak meg, 2007-ben öt gyerekkel szembeni szexuális visszaélésben vallotta magát bűnösnek. A papot öt évi szabadságvesztésre ítélték.

A Vatikán azt az álláspontot vallja, hogy szuverén államként nem perelhető. Anderson ezzel szemben az állította keresetében, hogy McCormack a Szentszék "közvetlen alkalmazottjának" tekintendő.

A chicagói érsekség 2008-ban több millió dolláros jóvátételt fizetett ki a McCormack-ügy rendezése érdekében, többek között a jelenlegi kereset kezdeményezőjének is.

A Vatikán egyébként szerdán bejelentette, hogy néhány nap múlva egy hét nyelven közreadandó levélben igazítja el a püspököket, hogy hogyan kezeljék a pedofil papok ügyeit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS