2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Háborúval fenyegetnek a macedóniai albán lázadók

2003. szeptember 05. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

Háborúval fenyegetőzött Avdil Jakupi, a macedóniai Albán Nemzeti Hadsereg (ANA) nevű lázadó szervezet vezetője a bolgár televíziónak adott csütörtöki nyilatkozatában."Fellázadunk és háborút indítunk" - jelentette ki Jakupi. A lázadó vezér kijelentését azzal indokolta: Macedónia nem tekinthető államnak, hiszen egy "bűnöző" áll kormánya élén. Jakupi szerint Branko Crvenkovszki macedón miniszterelnök belekeveredett a Zoran Djindjic szerb kormányfő ellen márciusban elkövetett gyilkosság ügyébe. A magát az ANA parancsnokának nevező Jakupi egyúttal azt követelte: Macedónia legyen Európa és az Egyesült Államok védnöksége alatt álló "protektorátus". Az ANA az utóbbi hónapokban több merénylet elkövetését vállalta magára.


Az albán lázadók harmadik napja tartják ellenőrzésük alatt Vaksince és Lojane falvakat a balkáni ország északi részén. A hét elején ultimátumot intéztek a szkopjei kormányhoz, követelve, hogy annak fegyveres erői kedd estig vonuljanak ki az általuk megjelölt északi országrészből. Szaszo Colakovszki kormányszóvivő válaszában közölte: a hatóságok nem tárgyalnak a szélsőségesekkel. "A kormánynak eltökélt szándéka e csoportok elszigetelése és likvidálása" - hangoztatta a szóvivő.

A szakadár szervezet "Nagy-Albánia" megteremtését tűzte ki célul - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. A tervezett állam Albániát, Koszovót és Macedónia albánok lakta részét foglalná magába. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS