2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Moldovai Köztársaság része marad Transznisztria

2011. március 30. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

Moszkva és Chisinau egyetért a Dnyeszteren túli terület kérdésében: eszerint a területnek különleges státussal az egységes Moldovai Köztársaság részének kell maradnia – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában a moldovai kollégájával, Iurie Leancával folytatott megbeszélés után.


A szakadár terület kérdésében ez hosszú szünet után elmozdulást jelez, különös tekintettel arra, hogy Lavrov kilátásba helyezte az Oroszország által biztosított békefenntartó misszió "átalakítását", és kifejezésre juttatta Moszkva készségét, hogy további lőszereket szállít el a Dnyeszteren túli területen lévő fegyverraktáraiból, ahol – mint hozzátette – a korábbihoz képest a felénél is kevesebb maradt már csak.

Leanca reményének adott hangot: a kérdést úgy rendezik, hogy Moldova területi épsége érintetlen marad, és országa részvételi készségét fejezte ki az úgynevezett 5+2-es tárgyalásokon, amelyeken a konfliktusban álló feleken kívül az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vesz részt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS