2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Obama: „olyan Nobel-békedíjas vagyok, aki légicsapásokat rendelt el”

2011. március 24. 09:51, utolsó frissítés: 09:51

Tudatában vagyok annak, hogy olyan Nobel-békedíjas vagyok, aki légicsapásokat rendelt el Líbia ellen – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a CNN-nek nyilatkozva. Az elnök szerint az amerikaiak nem látnak ellentmondást abban, hogy ugyanakkor biztosítani akarja, hogy a líbiaiakat "ne mészárolják le egy diktátor miatt, aki ragaszkodni akar a hatalmához".


Obama Salvadorban az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva rámutatott, hogy már 2009-ben, a Nobel-díj átvételekor felhívta a figyelmet erre az "iróniára". "Amikor átvettem a díjat, kifejezetten rámutattam az iróniára, mert már két háborúval foglalkoztam" – mondta az amerikai elnök.

Obama kijelentette, megszokta már, hogy ő az amerikai erők főparancsnoka, aki ugyanakkor olyan ember, aki békére törekszik. Hozzáfűzte, hogy a líbiai amerikai szerepvállalást az a cél vezérli, hogy megvédjék az észak-afrikai ország lakosságát Kadhafi hadseregétől. "Nem szálljuk meg azt az országot és nem egyedül cselekszünk. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján lépünk fel" – hangsúlyozta Barack Obama.

Az elnök szerint a nemzetközi koalíció beavatkozásával máris sikerült emberéleteket megmenteni, és Bengázi ostromának megakadályozásával elkerülni a katasztrófát. Emlékeztetett rá: Kadhafi kilátásba helyezte, hogy nem kegyelmez senkinek a 700 ezres városban.

Barack Obama szerdán, salvadori látogatását lerövidítve, hazaindult Washingtonba latin-amerikai körútjáról.

Az amerikai elnök szerdán San Salvadorban a leghatározottabban elítélte a jeruzsálemi bombamerényletet, csakúgy mint az elmúlt napokban Gázából Izrael ellen intézett rakétatámadásokat. Obama kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak és hangsúlyozta, hogy "a terrorizmusra nincs mentség".

Barack Obama a támadások azonnali beszüntetésére szólította fel a felelősöket, s rámutatott, hogy Izraelnek, miként minden országnak joga van az önvédelemhez. Az elnök egyúttal nyugalomra intette a szemben álló feleket.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS