2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Áprilisra elkészül a romastratégiáról szóló európai bizottsági előterjesztés

2011. március 16. 14:41, utolsó frissítés: 14:41

A jövő hónap elején minden bizonnyal elkészül az Európai Bizottság előterjesztése az Európai Unió romaügyi keretstratégiájáról – erősítette meg Andor László, a testület foglalkoztatási és szociálpolitikai felelőse egy kedd esti európai parlamenti rendezvényen Brüsszelben.


Reményeik szerint április hetedikén Viviane Reding, az alapjogokért felelős biztos már ennek a dokumentumnak a birtokában utazik Magyarországra, a romákkal kapcsolatos EU-elnökségi rendezvényre – tette hozzá a magyar biztos.

Az EP-ben szervezett konferencián Andor László jó üzenetnek nevezte, hogy az EP legutóbbi plenáris ülésén elfogadta Járóka Lívia (Fidesz) jelentését a romastratégiával kapcsolatban. Jelen volt a jelentéstevő is, aki a konferencián nagy eredménynek minősítette, hogy előterjesztését minden párt és minden tagállam támogatta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a romák felzárkóztatására tett erőfeszítéseknek nem szabad az EU-tagállamokra korlátozódniuk, azoknak unión kívüli országokra is ki kell terjedniük.

Járóka Lívia egyúttal reményét fejezte ki, hogy az EU-tagországok az uniós keretstratégia magyar elnökség alatt várt teljes elfogadását követően mielőbb cselekedni kezdenek annak végrehajtása érdekében.

A tanácskozáson Göncz Kinga (MSZP), az EP-jelentés úgynevezett árnyékjelentéstevője fontosnak mondta, hogy az uniós intézmények együttműködjenek a stratégia kidolgozásában, vagyis a bizottság és a tagországok kormányait képviselő Tanács kellő súllyal figyelembe vegye az EP javaslatait. Kiemelten lényegesnek tartotta azt is, hogy a stratégiát megfelelően végre is hajtsák, és a végrehajtásba a nemzeti és helyi hatóságokon kívül a romák szervezeteit is bevonják.

Az EP rendezvényén bemutatták Szederkényi Júlia Barlang című díjnyertes dokumentumfilmjét, amely – mint azt maga a rendező elmondta – azt próbálja megérteni, milyen a romák mindennapi élete.

Fellépett a roma integrációs rendezvényen a bódvalenkei cigány asszonykórus is. Ennek szereplése alatt fotók segítségével ismertették az ottani freskófalu projektet: a kisközség házainak falán egyfajta festészeti szabadtéri tárlatot alakítanak ki. Mint Pásztor Eszter projektvezető elmondta, a freskók is a cigányok életét és vágyait jelenítik meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS