2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az öböl menti monarchiák megvédik egymást

2011. március 11. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

Ünnepélyes nyilatkozatban ígérték meg a Perzsa(Arab)-öböl menti olajmonarchiák csütörtökön, hogy megvédik egymást minden fenyegetéssel szemben.


A szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban tartott tanácskozásukról kiadott nyilatkozat szerint "az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) tagjai úgy vélik, hogy bármiféle fenyegetés valamelyik tagállam biztonságára nézve közös fenyegetést jelent mindegyikük számára, ezért azonnal, bizonytalankodás nélkül, határozott választ adnak rá".

A tanács tagjai úgy ítélték meg, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere elvesztette legitimitását. A tanács felszólította az Arab Ligát, hogy tegyen lépéseket a Kadhafit támogató erők és a líbiai ellenzék közötti vérontás beszüntetésére, többek között légtérzárlat létrehozásával, amely a polgári lakosságot lenne hivatott védelmezni a líbiai légierő támadásaitól.

A GCC tagjai: Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein és Omán, ahol népi megmozdulások kezdődtek a társadalom demokratizálása érdekében. A két utóbbi ország a tanács csütörtöki döntése érdekében 10-10 milliárd dolláros fejlesztési segélyt kap a gazdagabb olajmonarchiáktól. (mti/afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS