2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vádat emeltek Koszovóban illegális szervátültetés miatt

2011. március 05. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

Jóváhagyta az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziója (EULEX), hogy illegális szervátültetések miatt vádat emeljenek négy ember ellen – közölte az EULEX pénteken. Az ügyben eredetileg hét személy ellen emeltek vádat, de az EULEX több hónapos vizsgálódás után négy vádiratot hagyott jóvá, amely tiltott egészségügyi tevékenységet és hivatali hatalommal való visszaélést ró a vádlottak terhére.

A vádlottak között van Ilir Rrecaj volt egészségügyi minisztériumi tisztségviselő, aki működési engedélyt adott az átültetéseket végző pristinai Medicus klinikának – jóllehet Koszovóban tilos ilyen műtétet végezni -, valamint Lufti Dervishi neves urológus.

A klinikát több hónapos rendőrségi nyomozás után 2008-ban zárták be. Az ügy azt követően került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a klinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe.

A hét vádlott között szerepelt a koszovói sajtóban "török Frankensteinként" emlegetett Yusuf Sonmez is. A török orvost a koszovói hatóságok kérésére január közepén Törökországban őrizetbe vették, kihallgatták, igaz, utána elengedték.

A nyomozás eddigi adatai szerint a szervkereskedelem áldozatainak – a donoroknak – 15 ezer eurót ígértek valamelyik szervükért, az azt megkapó betegeknek pedig 100 ezer eurót kellett fizetniük. A donorokat kelet-európai és közép-ázsiai országok szegényei közül toborozták.

A legérzékenyebb koszovói ügyekben eljáró EULEX több mint egy hónappal az után erősítette meg a vádemelést, hogy az Európa Tanács elfogadta Dick Marty svájci szenátor jelentését, amely szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe Hashim Thaci koszovói kormányfőt és a koszovói albánok egykori gerillahadseregének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) több más volt vezetőjét. Ezt a tevékenységet állítólag a szerb fegyveres erőkkel vívott 1998-1999-es fegyveres konfliktus alatt és után végezték. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS