2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ománban munkát követeltek a tüntetők

2011. február 28. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

Akadályt emeltek hétfőn tüntetők Omán egyik kikötővárosában a kikötőt és egy olajfinomítót is magába foglaló ipari övezetbe vezető úton – közölték szemtanúk. Nagyjából ezer ember állja el a Perzsa-öböl menti arab ország egyik ipari városában, Szohárban a kikötőbe vezető utat, ennek ellenére hírek szerint egyelőre zavartalanul folyik a kőolajipari termékek feldolgozása és exportja a városból.


A legfrissebb hírek szerint hatan haltak meg az erőszakba torkolló vasárnapi tiltakozó akciókban Szohárban. Az erőszakos összecsapással súlyosabbra fordult a helyzet Perzsa-(Arab-)öböl bejáratánál lévő, stratégiai fekvésű Ománban, ahol Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán épp a hét végén jelentette be kormányának átalakítását, hogy lecsitítsa a tunéziai és egyiptomi fordulat által ihletett, eddig békés tiltakozásokat.

Az ománi rendőrség vasárnap gumilövedékekkel tüzet nyitott a politikai reformokat követelő, kődobáló tüntetőkre. Az eleinte pár száz, majd kétezerre felszaporodott, munkát követelő tüntető szemtanúk szerint megpróbálta megostromolni a város rendőrkapitányságát, s válaszul a rendőrök először könnygázt vetettek be velük szemben. Az összecsapást követően a katonaságot is kivezényelték a rend helyreállítására, ennek ellenére a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt és egy kormányzati épületet.

Az uralkodó a kabinet hat miniszterét és több tanácsadóját cserélte le szombaton, s bejelentette a diákok ösztöndíjának emelését is, miután az utóbbi napok tüntetésein a tiltakozók az ország ügyeibe való nagyobb beleszólást követeltek.

Az 1970 óta hatalmon lévő Kábúsz szultán szigorú ellenőrzése alatt tartja az Arab-félsziget délkeleti végében elterülő országot, amely a túlparti Iránnal együtt felügyeli a Hormuzi-szoros hajóforgalmát. Itt halad át a világ olajtartályhajó-forgalmának mintegy 40 százaléka.

Ománban január közepén kezdődtek néhány száz fős tüntetések a magas árak és a korrupció ellen. A monarchiában ritkának számító jelenséget vélhetően a tunéziai fordulat eseményei váltották ki. Egy hónappal később a hatóságok 364 dollárról 520-ra emelték a magánszektorban dolgozók minimálbérét, február 18-án azonban ismét fizetésemelést és politikai reformokat követelő tüntetés volt a főváros Maszkatban.

Az alkotmányos monarchiaként működő Omán az első öböl menti állam volt, ahol – 1994-ben – a nők megkapták a választójogot. Utcai megmozdulások szervezése, valamint szakszervezetek és pártok alakítása azonban szigorúan tilos. (mti/afp/reuters/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS