2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovói háborús bűnökért 27 évre ítélték a volt szerb belügyminiszter-helyettest

2011. február 24. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

Huszonhét év börtönre ítélte a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék szerdán Vlastimir Djordjevic volt szerb belügyminiszter-helyettest 1999-ben Koszovóban elkövetett bűnökért. A volt rendőrfőnököt azzal vádolták, hogy 1999. január 1. és június 20. között részt vett a koszovói albán civil lakosság elleni "általános félelem- és erőszakhadjáratban". Ennek a műveletnek az ítélet szerint az volt a célja, hogy megváltoztassák az etnikai arányokat a térségben, és szerb dominanciát hozzanak létre.

Djordjevic felelősségét egyebek között gyilkosságokban, embertelen cselekményekben, civilek üldözésében, erőszakos kitelepítésekben állapították meg a bírák a törvényszék székhelyén, Hágában kimondott ítéletben. Úgy látták, a miniszterhelyettes kulcsszerepet játszott az albánok elleni műveletben tizenhárom település körzetében, így Orahovac, Prizren, Pec, Kosovska Mitrovica, Pristina környékén is. Csak gyilkosságnak 724 albán esett áldozatul a szóban forgó régióban és időben, köztük nők és gyermekek is. Emellett három hónap alatt legalább 200 ezer albán kényszerült elhagyni a körzetet – a bírák megállapították, hogy ebben a szerbek általi üldöztetésnek volt főszerepe, szemben a NATO-légicsapásokkal, amelyre a védelem hivatkozott a per során.

A koszovói bűntettek miatt őrizetbe vett nyolc vádlott közül korábban ötöt, köztük Nikola Sainovic volt kormányfő-helyettest súlyos börtönbüntetésekre ítélte a törvényszék. Milan Milutinovic egykori szerb elnököt viszont felmentette, arra hivatkozva: nem bizonyított, hogy jelentős mértékben hozzájárult volna a koszovói művelethez, illetve tényleges ellenőrzése lett volna a katonai és rendőri akciók fölött. Mindezek irányítása a bírák szerint Slobodan Milosevic egykori jugoszláv államfő kezében összpontosult – ő azonban öt évvel ezelőtt elhunyt hágai börtönében, még mielőtt igazságot szolgáltathattak volna ellene.

Eredetileg Djordjevic közvetlen főnöke, Vlajko Stojiljkovic is a vádlottak között volt, de ő a múlt évtized elején öngyilkosságot követett el.

Az egykori jugoszláv vezetés kezdte koszovói etnikai tisztogatást 1999-ben a nemzetközi közösségnek kellett megállítania, egyebek között a NATO légicsapásainak elrendelésével.

Ez volt az utolsó per a törvényszéken a koszovói bűnökre vonatkozóan, és a bírák az ítéletben egyértelművé tették, hogy azokért az akkori szerb vezetés viseli a felelősséget. Djordjevicet öt évig köröztette a törvényszék, mielőtt 2007 nyarán Montenegróban rendőrkézre került. Pere két évvel ezelőtt kezdődött, a 140-nél több tanú meghallgatása tavaly nyáron fejeződött be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS