2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USA-ban tájékozódott a Harlem Children's Zone programról Balog Zoltán

2011. február 11. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

A EU 2020 stratégia keretében az uniós országok összesen 20 millióval, Magyarország pedig 450 ezer fővel fogja csökkenteni ebben az évtizedben szegényeinek számát – jelentette ki csütörtökön New Yorkban Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki az ENSZ Szociális Fejlesztési Bizottságának 49. ülésszakán szólalt fel.


A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár az uniós elnökség nevében szólalt fel az ülésszakon, amelynek témája a szegénység elleni világméretű küzdelem. "Csak akkor tudunk hatásosan fellépni a szegénység ellen, hogyha minél több munkahelyet teremtünk, és a passzív embereknek megadjuk a lehetőséget az aktívvá válásra" – hangsúlyozta a magyar tisztségviselő az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában. Rámutatott, hogy minden országnak elsősorban magának kell cselekednie, de szegénység leküzdése érdekében, szükség van nemzetközi összefogásra, s nagyon fontos, hogy az egyes államok és államcsoportok konkrét, tárgyszerű szociális vállalásokat tegyenek.

Balog Zoltán elmondta, hogy felkereste Harlemet, ahol a társdalom peremére szorult családok beilleszkedését elősegítő, s Magyarország számára is többek által ajánlott Harlem Children's Zone programmal ismerkedett. Az államtitkár kijelentette, hogy a magyar kormány vizsgálja a program magyarországi alkalmazhatóságának lehetőségét. Mint mondta, a körülmények különbözősége miatt tanulmányozni kell, hogy mi adaptálható a harlemi tapasztalatok közül Miskolcon, Pécsett, vagy a budapesti Magdolna-telepen.

A magyar vezető megbeszélést folytatott Isabel Maria Martinez Lozanóval, a spanyol szociális ügyekért felelős miniszterhelyettesével, hogy elnyerje kormányának támogatását a Magyarország által szorgalmazott európai roma keretstratégiához.

Az államtitkár szombaton közös vacsorán vesz részt Soros Györggyel, aki nemrégiben arról tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy alapítványa milyen módon vegyen részt a magyarországi roma programok támogatásában.

Balog Zoltán, aki református lelkész, vasárnap istentiszteletet tart a New York-i magyar felekezet tagjai számára, a jövő héten pedig Washingtonban kétoldalú tárgyalásokat folytat majd az amerikai kormány képviselőivel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS