2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jemenben is tízezrek tüntettek az elnök távozását követelve

2011. február 03. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Több mint húszezren vonultak a jemeni főváros utcáira csütörtökön, a "harag napján" kormányváltást követelve, s nem tartva elegendőnek Ali Abdalláh Száleh elnök előző napi ajánlatát, hogy 2013-ban, mandátumának lejártával távozik hivatalából. Az elnök támogatói ugyanakkor ellentüntetést tartottak.


"A nép rendszerváltást akar – kiabálták a tiltakozók a Szanaai Egyetem előtt. – Nemet mondunk a korrupcióra, a diktatúrára." Az elnök támogatóinak transzparensén pedig ez állt: "Nemet mondunk a rombolásra, a zendülésre."

A kormányzó Általános Népi Kongresszus párt hívei kora reggeltől a főváros Tahrír (Felszabadulás) terén gyülekeztek. Már előző nap sátrakat állítottak fel a tér körül, s így a kormányt bíráló tiltakozók csütörtökön arra kényszerültek, hogy máshol gyűljenek össze. A két tábor végül egymástól néhány száz méterre - a Tahrír téren, illetve az egyetem előtt - tartotta demonstrációját.

Száleh szerdán – látva az arab világban terjedő lázadást – azt ígérte, hogy 2013-ban nem jelölteti magát újra, s fiára sem fogja átörökíteni a hatalmat. Egy sor más politikai engedményt is felajánlott az államfő, akinek országa az Egyesült Államok fontos szövetségese az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat elleni harcban. A jemeni stabilitáshiány súlyos politikai és biztonsági kockázatokat jelenthet az öböl államai számára.

A Saba állami hírügynökség jelentése szerint Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt jemeni kollégájával, és támogatásáról biztosította őt. "Ön jól kezeli a helyzetet, és bízom abban, hogy a két ország jó partneri viszonyának keretei között dolgozhatom együtt önnel" – idézte a hírügynökség Obamát. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS