2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nobel-békedíjra jelölték a Wikileakset

2011. február 03. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

Lehet, hogy Julian Assange veheti át a következő Nobel-békedíjat, mert egy norvég parlamenti képviselő hivatalosan is jelölte a WikiLeaks portált erre a díjra – jelentette szerdán az oslói NTB hírügynökség.


Snorre Valen, a Szocialista Baloldali Párt képviselője azzal indokolta javaslatát, hogy a WikiLeaks egyike azoknak, akik a legtöbbel járultak hozzá "ebben a században a véleményszabadsághoz és az átláthatóság elősegítéséhez". Ennek legújabb példája – a norvég politikus szerint – a WikiLeaks leleplezése az elmúlt hetekben megbuktatott tunéziai elnök hatalmas magánvagyonáról.

Valen szerint a WikiLeaks leleplezte "a kormányok és vállalkozások jogsértéseit, korrupcióit, de mindenekelőtt a több állam által is elkövetett, törvénybe ütköző háborús bűnöket, kínzásokat és megfigyeléseket".

Az Egyesült Államok az amerikai követségi jelentések, dokumentumok közzétételét súlyos jogsértésnek tekinti, nem utolsósorban azért, mert a washingtoni kormányzat nézete szerint a nyilvánosságra hozásuk emberek életét sodorta veszélybe. A Fehér Ház sosem rejtette véka alá, hogy keresi Assange amerikai bírósági perbe fogásának lehetőségét. Az ausztrál állampolgárságú férfi jelenleg Londonban vár egy svéd bíróság kezdeményezte kiadatási eljárás lefolytatására. A WikiLeaks alapítóját két nő – akikkel egyébként viszonya volt – nemi erőszakkal vádolja.

A Nobel-békedíj jelölésének határideje minden évben február 1. A tízmillió svéd koronával (csaknem 300 millió forint) járó díjra korábbi kitüntetettek és bármely ország parlamenti képviselői javasolhatnak intézményt vagy személyt. (mti/dpa/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS