2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Többmilliós tüntetést szerveznek Mubarak ellen

2011. január 31. 13:10, utolsó frissítés: 13:19

Több tízezer ember gyűlt össze Kairóban a tüntetések hetedik napján. Keddre a tüntetők nagyszabású, többmillió résztvevős felvonulást terveznek. Továbbra is Hoszni Mubarak elnök lemondását követelik, aki nem mondott le, ám politikai reformot hirdetett, és leváltotta a régi kormányt. A Tahrir téren mintegy 50 ezer ember gyűlt össze – jelentették tudósítók a helyszínről a BBC szerint.


A népfelkeléssel szembesülő egyiptomi elnök azzal bízta meg az új kormányfőt, Ahmed Safíkot, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, és állítsa vissza a gazdaságba vetett bizalmat. Utasította miniszterelnököt, hogy őrizze meg az élelmiszerek szubvencióját, fékezze meg az inflációt, gondoskodjon új munkahelyek létrehozásáról, és határozottan szálljon szembe a korrupció minden formájával.>> Még több fotó a BBC-n >>

A múlt héten kedden kirobbant, példátlan méretű kormányellenes tüntetéseket egyfelől a munkanélküliség magas szintje, valamint a szegények és a gazdagok közötti jövedelmi különbség megugrása, másfelől pedig a szabadságjogok korlátozása és a hatalom gyakorlásának kisajátítása váltotta ki.

Az elnök kiemelte, hogy az egyiptomiak kifejezték jogos követeléseiket, de "vallási jelszavak" fertőzték meg soraikat. Utóbbival a legnagyobb ellenzéki mozgalomra, a betiltott, de eltűrt Muzulmán Testvériségre utalt. Szerinte a Muzulmán Testvériség igyekezett káoszt okozni, ami az utóbbi napok zavargásaihoz és fosztogatásaihoz vezetett.

Mohammed el-Baradei egyiptomi ellenzéki vezető szerint visszafordíthatatlan a Mubarak elleni forradalom. A Kairó központi terén tüntető tömeghez csatlakozó Nobel-békedíjas Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi vezetője vasárnap a megmozdulás részvevőihez szólva kijelentette: "visszaszereztétek jogaitokat, és amit elkezdtünk, nem lehet visszafordítani. Fő követelésünk, hogy legyen vége a rendszernek, s kezdődjön új szakasz, legyen egy új Egyiptom". A tömeg "Le Mubarakkal!" és "A nép a rezsim bukását akarja!" kiáltásokkal válaszolt a Bécsből csütörtökön hazatért politikus szavaira.

Baradei az ellenzéki csoportoktól mandátumot kapott a rezsimmel való tárgyalások folytatására. Ám úgy tűnik, a Muzulmán Testvériség mint legnagyobb ellenzéki csoport megkérdőjelezi ezt a pozíciót. Szóvivőjük azt nyilatkozta a BBC-nek, a Testvériség sokkal erősebb, mint Baradei maga egy személyben; a mozgalom kinevezi saját bizottságát, amely majd külön tárgyalásokat folytat „bármilyen kormánnyal”.

Egyiptomban felülvizsgálják a legutóbbi, az ellenzék által szabálytalannak minősített parlamenti választások eredményét – jelentette be vasárnap a kairói törvényhozás elnöke. Ezek a választások is táplálták azt az ellenségességet a rendszerrel szemben, amely most az utcai tüntetésekben megnyilvánul. Fati Szurur, a Népi Gyűlés elnöke közölte, hogy a parlament feloszlatását is egyre többen követelik, de ezt a kérdést még vizsgálják a legfelsőbb semmítőszéken.

Barack Obama amerikai elnök több térségbeli és nyugati szövetségesével tárgyalt az egyiptomi válságról. Az Egyesült Államok arra koncentrál, hogy ne terjedjen tovább az erőszak, és támogatja az egyiptomiakat alapvető emberi jogaik és szabadságaik gyakorlásában. Washington rendezett átmenetet szeretne, azt akarja, hogy a régi kormányt felváltó új kabinet feleljen meg az egyiptomi nép várakozásának. (bbc, mti/reuters/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS