2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hazatér az egyiptomi ellenzék egyik vezéralakja, a Nobel-békedíjas Mohammed-el Baradei

2011. január 27. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

A több napja tartó kairói kormányellenes tüntetések nyomán hazatér Egyiptomba az ottani ellenzék egyik vezéralakjaként számon tartott, külföldön nagy tekintélynek örvendő, Nobel-békedíjas politikus, Mohammed-el Baradei. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi főigazgatója várhatóan már csütörtök este megérkezik Kairóba, hogy részt vehessen a pénteki nagy tüntetéseken.


"Szerintem holnap egész Egyiptomban hatalmas tüntetések lesznek, és én is ott leszek a demonstrálókkal" – jelentette ki Baradei, békés tiltakozásra szólítva fel az elégedetlenkedőket. Azt is hozzátette, elérkezett az ideje, hogy Mubarak visszavonuljon a hatalomból. "30 évig szolgálta az országot, most már itt az ideje, hogy visszavonuljon" – mondta a politikus.

Baradei mostanáig az osztrák fővárosban élt, az utóbbi időben azonban külföldről is sokat hallatta hangját, élesen bírálta a Mubarak-rendszert, és politikai reformokat, illetve változásokat követelt.

Sokan úgy tekintik őt, mint a közel harminc éve hivatalban lévő, 82 esztendős Hoszni Mubarak esélyes kihívóját az idei elnökválasztáson. A korábbi hírek arról szóltak, hogy Mubarak a fiára készül átörökíteni a hatalmat, az utóbbi időben azonban felerősödtek azok a nézetek, amelyek szerint mégiscsak harcba száll egy újabb mandátumért.

Mohammed el-Baradei – aki 2005-ben az atomenergia katonai célú felhasználásának megakadályozását célzó erőfeszítéséért kapta meg a Nobel-békedíjat – a közelmúltban még az elnökválasztás bojkottjára szólított fel. Annak a nézetének adott hangot, hogy bojkottálni kell a választást, ha a kormány alkotmánymódosítással nem teremt egyenlő feltételeket a feleknek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetőjének testvére még szerda este közölte, hogy Mohammed el-Baradei már csütörtökön megérkezik Kairóba. A NAÜ volt főigazgatója a közelmúltban egy interjúban megerősítette, hogy kész színre lépni az egyiptomi politikában, de egyelőre nem jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson. Közölte ugyanakkor: megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy Egyiptom előbbre jusson a demokrácia, a gazdasági és társadalmi haladás útján. (mti/afp/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS