2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NATO-dokumentum: Thaci a koszovói maffia egyik vezéralakja volt

2011. január 27. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

A közelmúltban kiszivárgott, hírhedt koszovói szervkereskedelmi ügy főszereplője, a jelenlegi kormányfő, Hashim Thaci a NATO szerint mindig is a szervezett bűnözés egyik vezéralakja volt. Minderről a The Guardian brit napilap számolt be kedden kiszivárgott NATO-dokumentumokra hivatkozva.

Az újság szerint a szóban forgó dokumentumok a szövetség koszovói békefenntartóitól származnak, és Thaci mellett külön megemlítik Dzsavit Halilit, a kormányfő egyik legközelebbi politikai szövetségesét. Mindketten szoros kapcsolatban álltak az albán maffiával – írta a The Guardian. A lap ugyanakkor idézte a koszovói kormány szóvivőjét, aki cáfolta a kiszivárgott dokumentumokban foglaltakat.

A brit újság információi szerint a szóban forgó dokumentumok 2004 körül készültek, és azok Halilit a Thaci mögött álló erőként jellemzik, aki aktív szerepet játszott a prostitúcióban, továbbá a fegyver-, illetve kábítószer-csempészésben.

A lap nem említette, hogy a dokumentumok miként szivárogtak ki, mint ahogy azzal kapcsolatban sem közölt részleteket, hogy azokban Thaci ellen milyen konkrét vádak szerepeltek.

Dick Marty az Európa Tanács megbízottjaként a közelmúltban hozta nyilvánosságra kétéves vizsgálódás után készült jelentését a szervkereskedelmi ügyről. Feltételezése szerint az 1998-99-es koszovói szerb-albán fegyveres konfliktus után a szerbek ellen harcoló albán gerillacsoport, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai több száz embert – zömmel szerbeket, de az UCK-val nem rokonszenvező albánokat is – Észak-Albániába hurcoltak, kivégeztek, az áldozatok belső szerveit kioperálták, és eladták a feketepiacon.

A jelentés szerint a koszovói kormányfő – a legerősebb koszovói parlamenti párt elnöke – volt annak a bűnözői csoportnak a vezetője, amely ellenőrzése alatt tartotta a fővárostól, Pristinától nyugatra, Koszovó középső részén elterülő Drenica-völgyet, s amelynek több tagja közvetlenül is érintett lehet a szervkereskedelemben. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS