2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán Viktor bemutatta a magyar elnökség prioritásait Strasbourgban

2011. január 20. 07:52, utolsó frissítés: 07:52

Az Európai Unió gazdaságpolitikai koordinációjának megerősítése, az egységes piac és energiapolitika kiterjesztése, egy közös európai romastratégia kialakítása, előrelépés a bővítési és szomszédságpolitikában, valamint a Duna‑stratégia véglegesítése szerepel Magyarország hat hónapos EU‑elnökségének prioritásai között. Orbán Viktor a szerdai strasbourgi vitán megígérte, hogy a magyarországi médiatörvényt módosítani fogják, ha a Bizottság felmérése során bebizonyosodik annak az uniós jogszabályokkal való összeegyeztethetetlensége.


Orbán Viktor szerint a prioritási lista egyik legfontosabb eleme az adósság csökkentése. A gazdaság élénkítése és munkahelyek létrehozásával, az Európai Unió gazdasági koordinációjának fokozásával, illetve az egységes piac olyan további területekre történő kiterjesztésével érhető el, mint a digitalizáció. A magyar elnökség célja egy jogi keret kidolgozása, mely által az átmeneti válságkezelési mechanizmusok 2013 után állandóvá válhatnak. A miniszterelnök a EP támogatását kérte ahhoz, hogy az unió által indítványozott gazdasági kormányzást szabályozó jogszabály haladéktalanul hatályba léphessen. Európában erősíteni kell a közös energetikapolitikát, különös hangsúlyt fektetve az észak-déli gázvezeték létrehozására.

A miniszterelnök bizakodik abban, hogy júniusig sikerül egy uniós roma integrációs stratégiát kidolgozni, lezárulhatnak a horvátországi csatlakozási tárgyalások, valamint hat országgal bővülhet a schengeni övezet. A Duna-stratégia véglegesítésével Kelet-Közép-Európa fellendülhet a gazdasági visszaesésből - mondta.

A magyar médiatörvénnyel kapcsolatos kritikákra reagálva Orbán Viktor elképzelhetőnek tartja a törvény módosítását, ha az uniós jogszabályok ezt megkövetelik. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar belpolitika bírálata az uniós elnökség kapcsán nemcsak Magyarország, hanem az egész unió számára káros lehet.

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso szerint a magyar elnökség "Erős Európa" jelszavával a strukturális reformok alkalmazásának szükségességét jelzi, valamint egy közös irányt vázol fel a gazdasági kormányzás és az energiapolitika terén. Felhívta a figyelmet az európai szemeszterrendszer gazdasági politikai koordinációs programjára, a gazdasági növekedés lépéseire és az egységes piac megerősítésére. A médiatörvénnyel kapcsolatban a sajtószabadságot szent értéknek minősítette és megígérte, hogy a Bizottság még a héten megvizsgálja a törvény szövegét.

Joseph Daul néppárti képviselő szerint az eurót érintő támogatások megszüntetésének egyetlen módja az államháztartás szilárd alapokra helyezése. Üdvözölte a magyar miniszterelnök energiapolitikával kapcsolatos elkötelezettségét és egyetértett az élelmiszerárak emelkedése elleni fellépés szükségességével.

Martin Schulz
szocialista képviselő elismerte a foglalkoztatottság növelésének és a médiatörvény módosításának fontosságát. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az új törvény alapján, a kiegyensúlyozott médiatartalom biztosítása érdekében létrehozott Média Tanács tagjait kormánypártiak vagy ahhoz közel állók alkotják. Felszólalásában sürgette a magyar miniszterelnököt a médiatörvény visszavonására és egy jobb jogszabály kidolgozására.

A zöldek képviselője, Daniel Cohn-Bandit szerint a médiatörvény nem felel meg az uniós értékeknek, Orbán Viktor esetében fennáll a populizmus és a demokrácia alapértékeinek félreértelmezése. "A demokrácia sohasem szűnhet meg a túl sok szabadságtól" - tette hozzá.

Lothar Bisky baloldali képviselő szerint a média feladata a kormány ellenőrzése, nem pedig fordítva. Nigel Farage képviselő pedig figyelmeztette Orbánt, hogy Magyarország már az unió tagja és harcolnia kell a demokrácia érdekében. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS