2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vádat emeltek két volt koszovói albán gerillavezető ellen

2011. január 10. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Háborús bűnök elkövetése miatt vádat emelt az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziója (EULEX) a koszovói albánok egykori szakadár gerillaszervezete, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) két volt "tisztje" ellen.

A vádirat szerint – amelybe pénteken betekintést nyert az AFP francia hírügynökség – a most 52 éves Sabit Geci, az UCK egykori "katonai rendészetének" parancsnoka és a most 50 éves Riza Alija, az UCK egy másik tisztje az 1998-1999-es koszovói szerb-albán fegyveres konfliktus idején háborús bűnöket követett el koszovói polgári lakosok ellen az UCK által az észak-albániai Kukesben és Cahanban létesített fogolytáborokban.

A 2009-ben őrizetbe vett Gecit és Aliját konkrétan azzal vádolják, hogy 1999 március vége-április eleje, valamint júniusa között a háború elől elmenekült, vagy a szerb állammal való kollaborálással vádolt, esetleg az UCK-étól eltérő politikai nézeteket valló koszovói civileket tartottak fogva e táborokban, parancsot adtak a bántalmazásukra, sőt abban időnként maguk is részt vettek. A foglyokat egészségtelen körülmények között őrizték, szűkében voltak ételnek-italnak, orvosi ellátáshoz nem jutottak hozzá.

Az EULEX alig egy hónappal azután emelt vádat a két UCK-tiszt ellen, hogy Dick Marty, az Európa Tanács (ET) jogi- és emberi jogi bizottságának a jelentéstevője azt állította: UCK-vezetők egy csoportja – köztük Hashim Thaci jelenlegi koszovói miniszterelnök, az UCK egykori politikai vezetője – feltehetően szervkereskedelemmel foglalkoztak a koszovói fegyveres konfliktus alatt és után, szerb és albán foglyokat azért öltek meg, hogy eladják a veséjüket. Thaci határozottan tagadta a vádat. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS