2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chile független államként ismerte el Palesztinát

2011. január 08. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Chile "szabad és független" államként ismerte el Palesztinát - jelentette be pénteken a külügyminisztérium.

A tárca épületében felolvasták Alfredo Moreno Charme külügyminiszter nyilatkozatát, amelyben a politikus tudatta, hogy a latin-amerikai ország kormánya Palesztina független államként történő elismerése mellett döntött.

A nyilatkozat nem tett említést arról, hogy Chile milyen határok között ismeri el a palesztin államot.

A külügyminiszter mindazonáltal bejelentette, hogy Sebastian Pinera chilei államfő március elején Izraelbe és a palesztin területekre látogat.

Latin-Amerikában már több ország, köztük Brazília, Argentína, Bolívia és Ecuador is független államként ismerte el Palesztinát az elmúlt két hónapban. Képviselőik úgy fogalmaztak, hogy az 1967-es határain belül ismerik el Palesztinát - vagyis a hatnapos háborút és a palesztin területek, Ciszjordánia és a Gázai övezetek izraeli megszállását megelőző határokon belül.

Kuba, Venezuela, Nicaragua és Costa Rica már szintén elismerte a palesztin államot, Uruguay pedig bejelentette, hogy idén megteszi ugyanezt.

A latin-amerikai elismerési hullám riadalmat keltett Izraelben és az Egyesült Államok rosszallását is kiváltotta, Washington szerint ugyanis "bármilyen egyoldalú lépés a kívánttal ellenkező hatást vált ki". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS