2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea tárgyalásokat javasolt Dél-Koreának a feszültség enyhítésére

2011. január 08. 11:13, utolsó frissítés: 11:13

Észak-Korea feltétel nélküli tárgyalásokat javasolt Dél-Koreának szombaton a megosztott Koreai-félszigeten uralkodó feszültség enyhítése érdekében.

Észak-Korea a Szöullal való kapcsolattartásra megbízott szerve, a Békés Koreai Országegyesítési Bizottság által kiadott, a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség által ismertetett közleményében tett javaslatot a tárgyalásokra január végére, vagy február első felére.

Egyúttal hangoztatta Phenjan készségét arra is, hogy ismét megnyissák a keszongi ipari parkban lévő összekötő irodát. A parkban dél-koreai cégek olcsó észak-koreai munkaerőt igénybe véve gyártottak fogyasztási cikkeket, tavaly azonban bezárták ezeket.

Észak-Korea január elsején, illetve az elmúlt héten már tett békülékeny gesztusokat, tárgyalási ajánlatokat, enyhítendő a feszültséget, amely tavaly egy dél-koreai sziget észak-koreai ágyúzása és egy dél-koreai hadihajó - feltehetően észak-koreai torpedó által történt - elsüllyesztése miatt az 1950-53-as koreai háború óta nem látott szintre emelkedett.

Szöul ezt azonban Phenjan propagandafogásának minősítette és elutasította a tárgyalást.

Dél-Korea és legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok korábban közölte, addig nem bocsátkoznak tárgyalásba a világtól elzárkózva élő, sztálinista vezetésű Észak-Koreával, amíg nem lehetnek bizonyosak benne, hogy valóban haladást érhetnek el a feszültség enyhítése érdekében, illetve amíg - a korábban kísérleti atomrobbantást végrehajtó - Észak-Korea nem hagy fel nukleáris ambícióival. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS