2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európai Újságíró Szövetség: az EU-nak el kell érnie a médiatörvény módosítását

2011. január 07. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) csütörtökön arra kérte José Manuel Durao Barroso európai bizottság elnököt, hogy a vezetése alatt álló testület alaposan elemezze az új magyar médiatörvényt, és érje el annak megváltoztatását. A bizottsági elnökhöz írt levelében a brüsszeli székhelyű szervezet úgy vélte, "szükséges lesz uniós szabálysértési eljárást indítani Magyarország ellen..., ha a magyar kormány nem változtat a törvényen".

Jelenleg nincs szó arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítana a médiatörvény miatt Magyarország ellen – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Bizottság, amely arról azonban nem kívánt állást foglalni, hogy milyen a törvény Brüsszelnek megküldött magyar fordításának minősége vagy tartalma.

Az Európai Bizottság nem kötelezi a tagállamokat arra, hogy törvényeikről fordítást készíttessenek, mivel ez diszkriminatív lenne azokkal az országokkal szemben, amelyek nyelve nem a három bizottsági munkanyelv – angol, francia, német – egyike.

Egyes tagállamok felajánlják, hogy lefordítják saját törvényeiket, ilyenkor a Bizottság elfogadja a fordítást és abból dolgozik. Ha viszont a tagállam nem készít fordítást, akkor azt a Bizottság automatikus elkészítteti. A Bizottság abban az esetben is saját fordításból dolgozik, ha valamilyen probléma merül fel a tagállam által készített fordítással.

A Bizottság – tájékoztatása szerint – minden olyan törvényt áttekint, amely esetében felmerül az uniós jognak való megfelelés. A Bizottság a magyar médiatörvény esetében egyelőre csak az audiovizuális fejezetet veti össze a vonatkozó közösségi irányelvvel.

A Bizottság rámutatott: az úgynevezett kötelezettségszegési eljárást akkor indíthatja el a Bizottság, ha egy általa megvizsgált tagállami törvényt áttekintett, és megállapította, hogy az egy vagy több ponton nem felel meg a vonatkozó uniós direktívának. A médiatörvény kérdésében nem indult ilyen eljárás Magyarország ellen, mert még a törvény előzetes vizsgálata sem zárult le. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS