2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán: 2011 Magyarország és Európa megújulásának éve lehet

2011. január 07. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Orbán Viktor szerint Magyarország a megújulás időszakát éli, a magyarok úgy tekintenek 2011-re, mint az ország megújulásának évére: most dől el, milyen lesz a következő tíz évük. A miniszterelnök az Európai Unió soros elnökségének hivatalos átadási ünnepségén csütörtökön, az Országházban úgy fogalmazott: "csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak, Európa megújulása".

A kormányfő szerint Magyarországot is ugyanaz a válság késztette jövőjének újragondolására, mint Európát. "A különbség az, hogy minket, magyarokat egy pusztító és hatalmas államadósságot felhalmozó politika következtében különösen fölkészületlenül és kiszolgáltatottan ért a válság. Ezért nekünk sokkal jobban össze kellett kapaszkodnunk, nagyobb közös erőfeszítéseket kellett tennünk, hogy egyáltalán a felszínen maradjunk" – mondta.

Ugyanakkor a magyarok "soha nem látott összefogása különös energiákat szabadított fel: mára miénk Európa egyik legrendezettebb államháztartása, az államadósságot csökkentjük, és készen állunk arra, hogy egy év alatt Magyarországot teljesen újjászervezzük. Mi, magyarok megértettük, ha állni akarjuk a versenyt, nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig éltünk" – emelte ki, hozzátéve, hogy ezt az energiát, ezt az elszántságot, ezt a hitet ajánlják fel a magyar emberek az EU-nak.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Európának ismét fel kell mutatnia azokat az értékeket, erényeket, képességeket, amelyek a kontinenst évszázadokon át egy sikeres, csodált, irigyelt civilizáció bölcsőjévé tették.

Az elmúlt fél évben az EU elnöki posztját betöltő Belgiumról a miniszterelnök azt mondta: rendkívüli időkben kellett helyt állnia, hiszen olyat hat hónap áll mögöttünk, amelyre rányomta bélyegét a világgazdasági válság. Belgium azonban képes volt kiutat mutatni, fenntartotta a tagállamok elkötelezettségét az európai integráció mélyítése és bővítése mellett. Belgiumnak köszönhető, hogy él a remény: Horvátország hamarosan beléphet az EU-tagállamok közé, Románia és Bulgária pedig csatlakozhat a schengeni övezethez – fejtette ki, hozzáfűzve, hogy Magyarország is támogatja e célokat.

A soros uniós elnökség átadási ünnepségét követően a vendégek fogadáson vettek részt a Parlament Vadásztermében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS