2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sokkolta a magyar stábot, hogy megkérdőjelezték Magyarország alkalmasságát

2011. január 07. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

Sokkolta a magyar elnökségi stábot, hogy néhány nappal a magyar EU-elnökség "hivatalba lépése" előtt belföldön és külföldön többen megkérdőjelezték Magyarország alkalmasságát az elnökségre – foglalt állást Martonyi János külügyminiszter és Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár csütörtökön az EU-elnökség honlapján.

A miniszter és az államtitkár kifejtette: nem példa nélküli, hogy egy tagállamnak - különösen, ha először tesz eleget ennek a feladatnak -, megkérdőjelezik alkalmasságát az EU-elnökségre.

A szlovéneket "kikezdték" azon az alapon, hogy egy "miniállam" túl kicsi egy ilyen feladathoz, a cseheket pedig azért, mert volt egy EU-szkeptikus elnökük és kormányválság fenyegette őket. Még a tucatnyi soros elnökség tapasztalatával rendelkező belgáktól is "rettegtek" legutóbb, mert ügyvezető szövetségi kormány volt hivatalban – írták a tárca vezetői.

Martonyi János és Győri Enikő meggyőződése, hogy Magyarország kiválóan felkészült az elnökségi feladatok ellátására. "A programunk realista, a kihívásokat látjuk, lehetőségeinket számba vettük, körültekintően és egyenként felmértük tagállami partnereink elvárásait és érzékenységeit" – mutattak rá. Hozzátették: Budapest elsődleges célja a legfontosabb EU-feladatok előrevitele, de emellett ki fogja használni a külpolitikai és országimázzsal kapcsolatos lehetőségeket.

Martonyi János és Győri Enikő hangsúlyozta: az Európai Unió Tanácsának hat hónapos elnöklése egyszerre hatalmas feladat, történelmi lehetőség és belátható időn belül vissza nem térő alkalom arra, hogy "megmutassa" Magyarországot Európának és a világnak. "A félév során számtalan alkalmunk nyílik majd arra, hogy bebizonyítsuk: új tagállamként is képesek vagyunk irányítani az uniós adminisztrációt, sikeresen vezetni a tagállamok tanácskozásait és kompromisszumokat létrehozni a felek között" – írta a két diplomata.

"A magyar elnökség barátai" című Facebook-oldalon a magyar elnökség minden támogatója – a belpolitikai helyzetről vallott véleményétől függetlenül – kifejezheti, hogy "látja az elnökségben rejlő kivételes lehetőségeket és szurkol közös sikerünkért", tették hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS