2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Telangana régió állammá válásáért tüntettek Indiában

2011. január 07. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

India déli, Andhra Pradesh nevű államában Telangana régió függetlenségéért tüntettek, miután megjelent egy kormányjelentés, amelyben a régió sorsának forgatókönyveit vázolták.

A tervek szerint a leendő Telangana szövetségi államnak 35 millió lakosa lenne, 10 kerületet tartalmazna Andhra Pradesh államból. Az egyik legfejletlenebb régió egész Indiában, és 50 éve küzd azért, hogy önálló szövetségi állam státust kapjon. 1969-ben több mint 400-an haltak meg az emiatt kitört konfliktusban.

Telangana státusáról a végső döntést az indiai parlament hozza meg. A régióban további tüntetések várhatók a BBC tudósítója szerint. Az államiság ellenzői elsősorban azt fájlalják, hogy az új főváros Hyderabad lenne, amely nagyon sok fontos informatikai és gyógyszeripari vállalatnak ad otthont.

A nemrég kiadott kormányjelentésben négy forgatókönyvet vázoltak: Telangana szövetségi állam lenne, Hyderabad fővárossal; Andhra Pradeshen belül a régió több jogkört kapna; Andhra Pradesht két régióra, Telanganára és Seemandhrára osztanák, mindkettőnek saját fővárosa lenne, míg Hyderabad különálló státust kapna; fenntartanák a status quót.

2009 decemberében India kormánya már voltaképpen megígérte az államiságot a régió lakosainak, ám később azt nyilatkozták, további tárgyalások szükségesek. Ez a bejelentés széleskörű tiltakozási hullámot váltott ki, egy diák öngyilkos lett Telangana függetlenségéért protestálva. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS