2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felszólalt az EBESZ az újságírókkal szembeni fehérorosz megtorlás ellen

2011. január 06. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felszólította szerdán a minszki hatóságokat, hogy szüntessék be az elnökválasztást követően a független fehérorosz sajtóorgánumok és újságírók ellen foganatosított megtorló intézkedéseket.

Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse Szjarhej Martinav fehérorosz külügyminiszternek írott levelében mélységes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a december 19-i fehérorosz elnökválasztás után – mint fogalmazott - "példátlan erőszak-, megfélemlítési, letartóztatási és üldöztetési hullám" indult újságírók ellen Fehéroroszországban.

Az EBESZ bécsi székhelyén nyilvánosságra hozott levélben Mijatovic konkrét eseteket is megemlített az újságírókkal szembeni megtorló lépésekkel kapcsolatban.

A fehérorosz elnökválasztást a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka államfő nyerte meg a voksok 80 százalékával, kilenc ellenzéki jelölttel szemben, akik tömeges választási csalásokkal vádolták meg a hatóságokat. Minszk központjában tiltakozásul tízezrek tüntettek; a rendőrség közel 600 demonstrálót őrizetbe vett, köztük ellenzéki jelölteket, emberi jogi aktivistákat, újságírókat. Több százan máig sem nyerték vissza szabadságukat, ami az Európai Unió és az Egyesült Államok éles bírálatát váltotta ki. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS