2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán: ha az EU szükségesnek ítéli, változtatnak a médiatörvényen

2011. január 06. 15:11, utolsó frissítés: 15:11

Elismerte a magyar kormányfő Brüsszelben külföldi újságírók előtt, hogy rosszul kezdődik a magyar uniós elnökség, és az EU vezetői "közelről figyelik majd" a magyar kormány tevékenységét – írja a Reutersre hivatkozva a Hírszerző.hu. Arról is beszélt: ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadják. "Az Európai Unió tagja vagyunk, és vannak játékszabályok" – mondta Orbán Viktor. Mindazonáltal ismét kijelentette, hogy az új magyar médiatörvény összhangban van az EU más tagjainak hasonló jogszabályaival, olyan országokéival, mint Franciaország, Németország vagy Hollandia.

A miniszterelnök ugyanakkor az AFP francia hírügynökség szerint visszautasította a törvény francia és német bírálatát, s jelezte, hogy semmit nem változtatnak a vitatott jogszabályon, amíg a többi európai ország nem teszi meg ugyanezt a saját idevágó törvényeivel.

"Kétlem, hogy találna bárki bármi olyat a mi törvényünkben, ami ne szerepelne más EU-tagállamok médiatörvényeiben" – jegyezte meg a kormányfő a Reuters szerint.

Orbán Viktor, aki külföldi újságírókkal találkozott a soros magyar EU-elnökség nyitánya alkalmából, azt mondta az AFP szerint, hogy "nem Franciaország vagy Németország dolga ítélkezni arról, megfelel-e egy nemzeti jogszabály az Európai Unió szabályainak, hanem az Európai Bizottságé".

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy "a diszkrimináció-mentesség a legfontosabb elv Európában". "Ezért nem tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy azt mondják, hogy a magyar törvényt valamilyen vonatkozásban meg kell változtatni, miközben más országoknak ugyanazt a vonatkozást nem kell módosítaniuk". "Úgy vélem, hogy az a mód, ahogyan a francia és a német kormány reagált ebben a vitában, túlságosan is elsietett és szükségtelen (volt)" – mondta. "A jogszabály pontos ismerete nélkül egyetlen országnak sincs joga bírálni minket, s megszabni nekünk, hogy mit tegyünk" - idézte szavait a dpa német hírügynökség.
Elégedettségét" hangoztatta ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy szerinte a német kormány mérsékelte bírálatát a témában tett első, decemberi nyilatkozataihoz képest. "Ugyanezt várom a francia kormány részéről is" - tette hozzá. (hírszerző.hu/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS