2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átvették a republikánusok az amerikai alsóházat

2011. január 06. 09:15, utolsó frissítés: 09:15

John A. Boehner ohiói képviselőt választották meg szerdán a 112. amerikai kongresszus alakuló ülésén a szövetségi törvényhozás alsóházának 61. elnökévé.

Az 435 tagú alsóházban 87 új republikánus és 9 új demokrata képviselő tette le a hivatali esküt. A 100 tagú szenátusban 24 új republikánus és 13 új demokrata honatya esküdött fel.

A november 2-án megtartott úgynevezett félidős választások nyomán a kormányzó demokraták, akik a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségben voltak, elvesztették az ellenőrzést a képviselőház felett, a szenátusban pedig mandátumokat veszítettek.

Míg az alsóházban az új felállásban 242:193 arányú fölénybe kerültek a konzervatívok, addig a felsőházban a demokraták 53:47 arányban többségben maradtak.

A képviselőház irányításának megszerzése után a republikánusok – korábbi nyilatkozataik értelmében - megpróbálnak majd visszavonatni több, Barack Obama elnöki ciklusának első felében elfogadott törvényt, első helyen az egészségbiztosítási reformot, amely további 30 millió embert vont be a kedvezményezettek körébe. A kérdésben pénteken ügyrendi, jövő szerdán pedig ügydöntő szavazást tartanak.

Boehner, miután letette az esküt, "őszinte vitát", valamint "egyenes és nyílt" munkamenetet ígért. Az új képviselőházi elnök úgy fogalmazott, hogy a republikánusok baráti jobbot nyújtanak, de ha nem sikerül közös nevezőre jutni, akkor kitartanak álláspontjuk mellett.

Elődje, Nancy Pelosi, mielőtt átnyújtotta Boehnernek a házelnöki kalapácsot, kijelentette: pártja kész együttműködni a középosztály megsegítése, a munkahelyteremtés és az államháztartási hiány csökkentése érdekében. Pelosit a képviselőházi demokrata kisebbség vezetőjévé választották. Pelosi reményét fejezte ki, hogy a demokraták visszanyerik ellenőrzésüket a képviselőház fölött. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS