2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael a Gázai-övezetet az összeomlás szélén akarja tartani

2011. január 05. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Izrael 2008-ban közölte amerikai tisztségviselőkkel, hogy a Gázai övezet gazdaságát az összeomlás szélén akarja tartani, elkerülve ugyanakkor egy humanitárius válságot – derül ki amerikai diplomáciai táviratokból, amelyeket az Aftenposten című norvég lap tett közzé szerdán.

Az újság, amely nemrég bejelentette, hogy birtokába került a WikiLeaks kiszivárogtató honlap által megszerzett mind a 250 ezer amerikai diplomáciai távirat, ezúttal három ilyen dokumentumot idézett, amelyekből kiviláglik, hogy Izrael folyamatosan tájékoztatta az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségét a Gázai övezet köré vont, nemzetközileg bírált blokádjáról.

Az 1,3 millió palesztinnak otthont adó, keskeny tengerparti sáv az iszlamista Hamász mozgalom fennhatósága alatt áll, amellyel a Nyugat kerüli a kapcsolatot, mert nem hajlandó elismerni Izraelt, lemondani a vele szembeni erőszakról vagy elfogadni a már megkötött izraeli-palesztin átmeneti békemegállapodásokat.

"A Gáza elleni átfogó embargóra vonatkozó tervük részeként kezelve, izraeli vezetők több alkalommal is megerősítették (az amerikai nagykövetség gazdasági ügyekben illetékes beosztottjainak), hogy Gáza gazdaságát az összeomlás szélén kívánják tartani, anélkül azonban, hogy beletaszítanák (az összeomlásba)" – fogalmaz az egyik távirat.

Izrael azt akarta, hogy az övezet gazdasága "a lehető legalacsonyabb szinten működjön, elkerülve mindazonáltal egy humanitárius válságot" – áll a 2008. november 3-i keltezésű követségi jelentésben.

A blokádon azóta jelentősen könnyítettek, miután hatalmas nemzetközi felzúdulást váltott ki az a tavaly májusi izraeli kommandós akció, amelyet a blokád megtörésére útnak indított hajókaraván török vezérhajója ellen hajtottak végre, kilenc török iszlám aktivista halálát okozva a rosszul sikerült támadásban. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS