2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnap szavaz a függetlenedésről Dél-Szudán

2011. január 05. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

A szudáni elnök kedden ellátogatott a függetlenségi népszavazásra készülő déli országrészbe, és megígért minden segítséget az olajban gazdag területnek akkor is, ha a különválás mellett dönt. A referendum vasárnap kezdődik. "Boldogok leszünk, ha elérjük az igazi, végső békét az északi és a déli polgárok számára... Egységet akarunk... de ezt nem lehet erővel kikényszeríteni " – mondta Omar Haszan Ahmed el-Besir a déli fővárosban, Jubában.

Gyanakvó déliek szerint az elnök éppen az ellenkezőjét tette azóta, hogy 1989-ben katonai puccsal hatalomra jutott. A kormány 2008-ban megakadályozta a népszámlálást, és légiereje állítólag még decemberben is bombázott déli célpontokat. A jubai repülőtéren szabadságvágyukat kifejezve több százan várták az elnököt a déliek nemzeti lobogójával és a függetlenséget pártoló feliratokkal.

Elemzők szerint az elnök azért beszél most ilyen békülékenyen, mert az északi országrész nem lehet meg a déli olaj nélkül. A függőség azonban kölcsönös: a délen kitermelt "fekete arany" is csak az északon keresztülmenő vezetékeken juthat el a világpiacra. Tükrözi azt a felismerést az is, hogy a kartúmi kormány, amely keleten és nyugaton is felkelésekkel küzd, már nem képes tovább halogatni a referendumot.

Az egy hétig tartó népszavazásra közel 4 millióan regisztráltatták magukat, és háromezer megfigyelő követi majd nyomon a lebonyolítását. Az elemzők többsége a függetlenség kimondására számít. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS