2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meggyilkolták az istenkáromlást elítélő törvényt bíráló pakisztáni politikust

2011. január 05. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

Meggyilkolták kedden Iszlámábádban Szalman Taszírt, Pandzsáb pakisztáni tartomány kormányzóját, a kormányzó Pakisztáni Néppárt egyik vezető politikusát. Taszírt saját testőre lőtte agyon, amikor megérkezett egy gazdag pakisztániak és külföldiek körében népszerű bevásárlóközponthoz. A merénylőt elfogták.

Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő elítélte a merényletet. Szalman Taszírt Aszif Ali Zardari államfő közeli munkatársaként tartották számon. Több országos jelentőségű kérdésben is hallatta a hangját, a közelmúltban például elítélte az istenkáromlást büntető, sok vitát kiváltó pakisztáni törvényt.

A biztonsági szolgálat egy névtelenül nyilatkozó tisztje szerint ez okozta a politikus halálát is. Gyilkosa a kihallgatáson azt mondta, büszke, mert megölt egy istenkáromlót.

Szalman Taszír többször nagy nyilvánosság előtt védelmébe vette azt a keresztény nőt, Asia Bibit, akit a múlt év novemberében ítéltek halálra istenkáromlásért. A pakisztáni törvények szerint a legsúlyosabb büntetés róható ki arra, aki tiszteletlenül nyilatkozik Mohamed prófétáról, a mohamedán vallásról. (mti/ap/reuters/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS