2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia- és Németország méretű területet öntött el az ár Ausztráliában

2011. január 05. 11:02, utolsó frissítés: 11:03

Két nap leforgása alatt majdnem a duplájára nőtt az árvíz által körülzárt városok száma az északkelet-ausztráliai Queensland szövetségi államban, és a lakosok felkészülnek arra, hogy a várható újabb heves esők miatt tovább fog emelkedni a folyók vízszintje.

Anna Bligh queenslandi kormányfő közölte szerdán, hogy az árvíz sújtotta városok száma 40-re emelkedett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint a medréből kilépett Fitzroy folyó szerdán fog tetőzni 9,4 méteres vízszinttel, és a vízoszlop magassága még egy hétig jóval a riasztási szint felett marad.

A folyó torkolatánál fekvő 75 ezer fős Rockhamptont a helyi hatóságok szóhasználattal élve "bibliai özönvíz" sújtja. A víz Franciaország és Németország együttes területének megfelelő térséget öntött el a szövetségi államban, s az árvizek már több mint 200 ezer embert sújtanak.

A drámai helyzetet tovább fokozza, hogy szerdán viharjelzést adtak ki Queensland déli részére azzal, hogy fennáll az újabb heves esők és a folyók hirtelen szintemelkedésének kockázata. Az áradás veszélyezteti már a szomszédos Új-Dél-Wales szövetségi állam városait is.

Rockhampton lakosai homokzsákokkal igyekeznek megvédeni otthonaikat a heves esőzések hatására megáradt Fitzroy folyó hullámai elől. A mentőalakulatok attól tartanak, hogy a következő két hétben is magas marad a vízszint, emiatt pedig elszaporodhatnak a betegséget terjesztő szúnyogok. Egyúttal figyelmeztették a lakosságot, hogy óvakodjanak a mérgeskígyóktól és a krokodiloktól. Az előbbieknél most van a párzási időszak és hirtelen kikerültek természetes élőhelyükről, a kígyók ilyenkor ingerlékenyek – hívta fel a figyelmet Scott Mahaffey, a mentőalakulatok vezetője. A krokodilokat pedig nehéz észrevenni az árhullám által sodort törmelék között – tette hozzá. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS