2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel 300 ezer áldozatot szedtek a természeti katasztrófák 2010-ben

2011. január 04. 12:49, utolsó frissítés: 12:49

Tavaly összesen 295 ezer halálos áldozatot követeltek, és 130 milliárd dolláros kárt okoztak a természeti katasztrófák, ezzel jóval a 30 éves átlag fölötti pusztítást hátrahagyva – közölte a világ egyik vezető biztosítócsoportja, a Munich Re hétfőn.

Utoljára 1983-ban, az etiópiai szárazság idején szedtek ennél több, 300 ezer áldozatot a katasztrófák. 1980 óta évente átlagosan 615 természeti csapás történt, amelyben 66 ezren haltak meg és 95 milliárd dollárnyi kár keletkezett. A Munich Re statisztikái szerint 2010-ben viszont összesen 950 természeti csapás sújtotta a világot, ebből öt számított "nagy katasztrófának": a haiti, chilei és a belső-kínai földrengések, az oroszországi hőhullám és az erdőtüzek, illetve a pakisztáni áradások.

Az áldozatok számát tekintve a haiti földrengés volt a legsúlyosabb katasztrófa: az elmúlt száz év egyik legpusztítóbb földrengése több mint 222 ezer ember halálát okozta és 8 milliárd dollárnyi kárt okozott. A biztosítók számára ugyanakkor a Haitin történtek elhanyagolható veszteséget jelentettek, mivel az áldozatok és az elpusztított javak többsége nem volt biztosítva.

A második legtöbb áldozatot az oroszországi hőhullám, és a többi között Moszkvát is füsttel ellepő erdőtüzek szedték, amelyek legalább 56 ezer ember halálához vezettek. A belső kínai földrengésben 2700-an haltak meg.

Anyagi szempontból a chilei földrengés volt a legpusztítóbb, amely 30 milliárd dolláros kárt okozott. Ezt követi 9,5 milliárd dolláros kárral a Pakisztánt sújtó áradás, amely 1760 ember halálát okozta. A Munich Re szerint ez az összeg kiemelkedően magas, tekintve, hogy Pakisztán a fejlődő gazdaságú országok közé tartozik.

Nyugaton a katasztrófák kevesebb halálos áldozatot követeltek, mivel azonban jóval többen kötöttek biztosítást, anyagilag sokkal megterhelőbbek voltak a biztosítótársaságok számára. A Nyugat-Európában február elején tomboló, Xinthia névre keresztelt vihar 6,1 milliárd dollár értékben pusztított el javakat, s ennek a fele biztosítva volt. Az Egyesült Államokra lecsapó hurrikánok 4,7 milliárd dolláros kárt okoztak, amelynek a háromnegyedére kötöttek előzőleg biztosítást.

A Munich Re szerint a viharok és az időjárással összefüggő katasztrófák számának növekedése, illetve a világszerte rekordokat döntögető hőmérsékletek azt mutatják, hogy a klímaváltozás fokozódik, s ez újabb nehéz időszakokhoz vezethet a jövőben.

A biztosítócsoport az izlandi Eyjafjallajökull vulkán, az európai légiközlekedést megbénító április kitörésének hatásairól is írt a jelentésében. Bár kevés közvetlen kár keletkezett, de a fontos árucikkek és készletek szállításában történt fennakadások több milliárd dolláros veszteséget okoztak a vállalatoknak. (mti/dpa/afp/ap/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS