2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorú dohányzásellenes intézkedések Spanyolországban

2011. január 04. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye lépett életbe vasárnap a kontinens negyedik legnagyobb dohánytermelőjének számító Spanyolországban.
Az új törvény értelmében ezentúl tilos lesz rágyújtani a zárt légterű nyilvános helyeken, így az éttermekben, kaszinókban, szórakozóhelyeken és a szállodák is csak a szobáik 30 százalékát tarthatják fenn a dohányosok számára. Az új szabályozás legszigorúbb részét a közterületekre vonatkozó előírások képezik. Ezentúl a repülőtereken, a szabadban lévő játszóterek közelében és az iskolák, valamint kórházak bejáratainak környékén sem cigarettázhat senki.

A spanyol parlament 2006-ban is jóváhagyott egy dohányzásellenes törvényt, amely ugyan tiltotta a munkahelyeken való cigarettázást, de a száz négyzetméternél kisebb területű bárok és éttermek vezetői szabadon dönthettek arról, hogy dohányzó, vagy füstmentes helyként működnek-e, és többségük az előbbi mellett tette le a voksát. Így a törvény egyértelműen kudarcot vallott.

Leire Pajin egészségügyi miniszter szerint évente nagyjából 50 ezren halnak meg Spanyolországban a doháznyzással összefüggő betegségek miatt, és közülük ezerkétszázan a passzív dohányzás áldozatai. A nagyobb éttermek korábban elkülönített részlegeket tarthattak fenn a dohányzók számára, ám a frissen életbe lépett szabályozás ezeket is kíméletlenül felszámolja.

Az új törvény alapján a kisebb dohányzási vétségekért 30 és 600 euró közötti, a komolyabb kihágásokért pedig 10 ezertől 600 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre lehet számítani. A büntetések valószínűleg még így sem tartják vissza azokat a spanyolokat, akik szerint a dohányzás alapvető emberi jog.

A Spanyolország legfőbb éttermeit és bárjait tömörítő szövetség előrejelzése szerint a dohányzási tilalom 145 ezer munkahely elvesztéséhez, valamint a szektor bevételeinek 10 százalékos csökkenéséhez vezet majd. Az egészségügyi minisztérium szerint azonban a közelmúltban Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban bevezetett hasonló törvények nem érintették rosszul az ipart.

Az új törvény engedélyezi magánkézben lévő dohányzó klubok üzemeltetését, amelyeket nyilvántartásba kell venni és ahová gyerekek nem léphetnek be, továbbá a vendégek sem italt, sem ételt nem fogyaszthatnak, illetve a helyiségben dohányárut sem vásárolhatnak. A spanyol dohányzásmegelőzési nemzeti bizottság szerint évente nagyjából ezer pincér hal bele a passzív dohányzás okozta tüdőbetegségekbe. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS