2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán atomprogram-néző látogatásra hívta meg több ország képviselőjét

2011. január 04. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Irán meghívta Oroszország, Kína, az Európai Unió és a Teheránnal szövetséges arab államok, valamint a fejlődő országok képviselőit, hogy keressék fel nukleáris létesítményeit. Az AP amerikai hírügynökség hétfőn betekintést nyert abba a levélbe, amelyben Ali Asgar Szoltaníje, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) akkreditált iráni nagykövet a január 15-16-i hétvégét javasolta az iráni látogatás időpontjaként, és találkozót helyezett kilátásba "magas rangú hivatalos" személyekkel is.

Egy magas rangú európai diplomata Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy a meghívás az említett forgó országok NAÜ-nagyköveteinek szól.

A meghívás pár héttel követi Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína -, valamint Németország képviselőinek genfi találkozóját, amelyen az iráni atomprogramról tárgyaltak. A találkozó azzal a sovány megállapodással zárult, hogy folytatják a tárgyalásokat – vélhetően január végén. A december eleji genfi tanácskozást azzal a céllal rendezték meg, hogy újraindítsák az Irán vitatott atomprogramjáról zajló, 14 hónapja megszakadt párbeszédet. (mti/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS