2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem sikerült békés távozásra bírni a volt elefántcsontparti elnököt

2011. január 04. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Anélkül távoztak az afrikai közvetítők hétfő este Elefántcsontpartról, hogy előrelépésről számoltak volna be a nyugat-afrikai országot az elnökválasztás óta sújtó belpolitikai válság rendezését illetően.

A Thomas Yayi Boni benini, Ernest Koroma Sierra Leone-i és Pedro Pires zöld-foki-szigeteki elnök alkotta – ezúttal Raila Odinga kenyai kormányfővel kiegészített – közvetítői hármas immár másodszor próbálta meggyőzni a tavaly ősszel választási vereséget szenvedett, de a tisztségéhez ragaszkodó eddigi elnököt, Laurent Gbagbót arról, hogy távozzon a hatalomból.

A közvetítők december végén már jártak a világ legnagyobb kakaótermelő országának számító Elefántcsontparton, hétfőn pedig újabb tárgyalásokat folytattak a szembenálló felekkel, de anélkül távoztak, hogy eredményről tudtak volna beszámolni. Koroma mindössze annyit mondott, hogy a megbeszélések később folytatódnak.

A távozása érdekében külföldi katonai beavatkozással is fenyegetett Gbagbo újévi beszédében közölte, nem enged a nyomásnak. Ellenlábasa, a nemzetközi közösség által elefántcsontparti elnöknek elismert Alassane Ouattara azt hangoztatta, hogy a megbeszélések véget értek, és ismét a hatalomból való távozásra szólította fel Gbagbót. Az elnökválasztás után Elefántcsontparton kitört erőszakos cselekményekben az ENSZ becslése szerint eddig kétszázan haltak meg. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS