2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyiptom: biztonsági intézkedések a kopt karácsony előtt

2011. január 04. 10:02, utolsó frissítés: 10:06

Fokozott készültségbe helyezték az egyiptomi biztonsági erőket a közelgő kopt karácsony előtt. Az egyházi épületek előtti ellenőrző pontokon megerősítették a rendőri jelenlétet – tudatták hétfőn biztonsági tisztségviselők. A kikötők és repülőterek ellenőrzését szintén megerősítették.

A kopt keresztények csütörtökön és pénteken ünnepelik a karácsonyt. A közel 80 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény. Évek óta feszült a viszonyuk az ország muzulmán többségével, de egy emberi jogi aktivista szerint a minapi tragikus eseményhez hasonló, súlyos felekezeti alapú támadás évek óta nem történt Egyiptomban.

Szilveszter éjjel egy öngyilkos merénylő 21 ember halálát okozta egy kopt templomnál, amely december 2-a óta célpontként szerepelt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik internetes listáján. A merényletet eddig senki sem vállalta magára, de egyesek az al-Kaidát sejtik mögötte. Ez a szervezet intézett véres támadást október 31-én egy bagdadi katedrális ellen is, akkor 46 áldozatot szedve. Az alexandriai templomot jelenleg több száz rendfenntartó őrzi, írja a BBC.

Vasárnap este Kairó belvárosában a biztonsági erők 45 tagja és két járókelő megsebesült, amikor a III. Senuda kopt pátriárka székhelye, a Szent Márk templom környékén gyülekező keresztény tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rendfenntartókat. A kövekből az egyházi vezetőt meglátogató Oszman Mohamed Oszman gazdasági fejlesztési miniszter is kapott, néhány tiltakozó pedig nekitámadt az al-Azhar nagyimámja, Ahmad at-Tajeb autójának. Korábban Alexandriában és egy keresztények által lakott felső-egyiptomi kis faluban is voltak megmozdulások, ahol a tiltakozók Hoszni Mubarak elnök elleni jelmondatokat kiabáltak.

A kopt keresztények egyik németországi vezetője, Anba Damian az alexandriai mészárlás előtt levélben figyelmeztette a szövetségi belügyminisztériumot, hogy Németországban is merénylet készül. Damian saját és a szövetségi rendőrség adataira támaszkodott sejtelmének igazolásához. A püspök a bajor rádióban ismertetett egy interneten köröztetett tervet, amely szerint a kopt karácsonykor, január 7-én újabb támadás várható.

A merénylet hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, s az erőszakcselekményt az egyiptomi muszlim szellemi vezetők is elítélték. Sejk Abdulazíz bin Abdullah as-Sejk, a legmagasabb rangú szaúd-arábiai vallástudós bíráló nyilatkozatát hétfőn az Okaz című napilap ismertette: "Az iszlám nem a robbantások vallása, és nem engedélyezi a nem muszlimok imahelyei elleni támadásokat." (mti/dpa/afp, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS