2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beperelné a német újságírókat a megkövezésre ítélt iráni nő?

2011. január 03. 10:33, utolsó frissítés: 16:10

Száz német híresség és közéleti személyiség – köztük miniszterek, vezető üzletemberek és kiemelkedő sportolók – követelték vasárnap az Iránban bebörtönzött két német újságíró szabadon engedését a Bild am Sonntag hetilap hasábjain.

Köztük van Guido Westerwelle német külügyminiszter és Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter több más kormánytaggal egyetemben, Joseph Ackermann, a Deutsche Bank és Rene Obermann, a BMW elnöke, Herta Müller irodalmi Nobel-díjas, Michael Schumacher Forma 1-es pilóta, Boris Becker egykori teniszcsillag, illetve a "futballcsászár", Franz Beckenbauer is. Westerwelle üzenetében követelte az újságírók mihamarabbi hazaengedését, és fogadkozott, hogy minden erejét e cél elérésének fogja szentelni.

Az újságírók, a Bild am Sonntag munkatársai akkreditáció nélkül akartak interjút készíteni a házasságtörésért megkövezésre ítélt iráni nő, Szakine Mohammadi-Astiani fiával. Mindketten turistavízummal érkeztek Iránba, és az hatóságok szerint nem volt semmilyen dokumentumuk, amellyel igazolhatták, hogy a sajtó munkatársai. Akkor vették őket őrizetbe, amikor Tabriz városában épp az interjút készítették a 22 esztendős fiúval. A 43 éves családanya elítélése óriási felháborodást váltott ki szerte a világon.

A nő elkerülheti a halálra kövezést egy iráni igazságügyi tisztségviselő szerint. Malek Ajdar Sarifi, Kelet-Azerbajdzsán iráni tartomány – ott tartják börtönben az elítélt asszonyt – igazságügyi hivatalának vezetője a fellebbviteli eljárásról szólva azt mondta, hogy még "minden lehetséges". Részletekbe azonban nem bocsátkozott, nem fejtette ki, hogy a halálos ítélet enyhítésére, vagy csak a végrehajtás módjának – halálra kövezésről akasztásra történő – megváltoztatására gondol-e.

Szakine Mohammadi-Astianit 2006-ban ítélték megkövezés általi halálra házasságtörés miatt. Egy másik perben tíz év börtönt róttak ki rá, mint bűnrészesre férje meggyilkolásában.

Az Irán elleni külföldi bírálatoknak is szerepük lehetett abban, hogy az asszony szombaton megjelent az iráni állami televízióban: itt tagadta, hogy a börtönben megkínozták volna, s elismerte, hogy része volt férje meggyilkolásában. Azt is közölte, hogy pert indít korábbi, az iráni hatóságok várható üldözése elől Norvégiába menekült védője, s Mina Ahadi iráni születésű német emberi jogi aktivista ellen, akinek internetes oldala komoly szerepet játszott abban, hogy külföldön felfigyeltek az ügyére.

Szakine Mohammad-Astiani az iráni hatóságok által szervezett televíziós műsorban perrel fenyegette a két német újságírót is, akik akkreditáció nélkül próbáltak interjút készíteni a fiával. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS