2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RSF: kevesebb újságírót öltek 2010-ben, de többet ejtettek túszul

2011. január 03. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Kevesebb újságírót öltek meg hivatásának gyakorlása közben az idén, mint tavaly, de a sajtó munkatársainak a túszul ejtése továbbra is növekvő tendenciát mutat – derült ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet csütörtökön Párizsban nyilvánosságra hozott összesítéséből.

A jelentés szerint 2010-ben 57 újságírót öltek meg a világon a tavalyi 76-tal szemben. Az idén viszont 51-et raboltak el, míg a múlt esztendőben 33-at. Az RSF emlékeztet arra, hogy 2008-ban 29 újságíró került emberrablók fogságába.

A szervezet összeállítása megjegyezte, hogy az idén kevesebb újságíró vesztette életét háborús övezetekben. Ugyanakkor egyre nehezebb azonosítani az újságírókat meggyilkoló csoportokat, amelyek lehetnek maffiaklánok, fegyveres, illetve vallási szervezetek vagy akár állami szervek is.

A jelentés úgy tartja, hogy az érintett országoknak nagy felelősségük van abban, hogy a tettesek ne maradjanak büntetlenek. Ha a kormányok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, cinkosságot vállalnak velük – tette hozzá. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS