2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalmas áradások Ausztráliában

2011. január 03. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Három halálos áldozata is van már a mindeddig példátlan áradásoknak Ausztrália északkeleti részén. A hatóságok becslése szerint már több mint 200 ezer embert sújtanak Queenslandben a hatalmas árvizek, amelyeket Andrew Fraser, a szövetségi állam egyik illetékese szombaton "bibliaiaknak" nevezett. Folytatódik a szárazföldi és légi keresés az elárasztott terület központja, a tengerparti Gladstone körül, ahol szombat délután halászhajójával eltűnt egy 38 éves férfi.

Tovább súlyosbítja a katasztrofális helyzetet, hogy vasárnap estére a térségben vihar várható "romboló szelekkel, nagy esőzésekkel, jégesővel, a vizek szintjének gyors emelkedését váltva ki" – figyelmeztettek a meteorológiai szolgálatok.>> Még több fotó a BBC-n >>

Julia Gillard ausztrál kormányfő, aki pénteken személyesen ment el a helyszínre, hogy nyugtassa a kárvallottakat, úgy vélekedett, hogy a pusztító áradások még nem érték el csúcspontjukat, és a gazdasági hatásuk igen súlyos lesz. Különösen a bányászat, az ausztrál gazdaság jelentős munkahelyteremtője szenvedi meg az ítéletidőt, de nagy kár éri a mezőgazdaságot, a kisvállalkozásokat és az idegenforgalmat is – hangsúlyozta.

Anna Bligh, Queensland állam miniszterelnöke több milliárd dollárra becsülte az időjárási katasztrófa által eddig okozott károkat. Ő is azt hangoztatta, hogy a válság még távolról sem ért véget, és a vízszintek emelkedni fognak a következő napokban. A szövetségi állam mintegy 1,8 millió négyzetkilométeres területének felét öntötte el mostanáig a víz, s az áradás átterjed a szomszédos Új-Dél-Walesre is. (bbc, mti/afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS