2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öngyilkos merénylet szilveszterkor egy alexandriai kopt templom ellen

2011. január 03. 09:44, utolsó frissítés: 09:44

Robbanás ölt meg legalább 21 hívőt szombatra virradó éjjel az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt; a belügyminisztérium közleménye szerint a támadást egy külföldről támogatott öngyilkos merénylő hajtotta végre.

Az egészségügyi tárca legfrissebb közlése szerint további 70-en sebesültek meg a robbanásban, amely testrészeket csonkolt, autókat gyújtott fel és ablakokat zúzott be. A robbantás elkövetését egyelőre senki sem vállalta, de két hónapja az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnya támadásokkal fenyegette meg az egyiptomi koptokat.

Hoszni Mubarak elnök televíziós üzenetében megígérte, nem hagyja, hogy a terroristák destabilizálják Egyiptomot, vagy ellentétet szítsanak az ország lakosságának tíz százalékát adó keresztények és a többségi muzulmánok között. Hozzátette: a támadás "külföldi kezek beavatkozásának bizonyítékát viseli magán". Az államfő "felszólítja Egyiptom gyermekeit - a koptokat és a muzulmánokat -, hogy fogjanak össze a terrorizmus erőivel és mindazokkal szemben, akik meg akarják ingatni a haza biztonságát, stabilitását és gyermekeinek egységét" - írta korábban a hivatalos Mena hírügynökség.

A detonáció éjfél után mintegy fél órával következett be, amikor befejeződött a Szidi Besr negyed Szentek (al-Kiddisszine) templomában megtartott újévi istentisztelet, s távozni kezdett a mintegy ezer résztvevő.

November elején a nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a bagdadi katolikus Miasszonyunk-templom ellen október 31-én elkövetett támadást, amelyben 46 túsz – köztük két pap -, valamint 7 rendőr és 5 merénylő vesztette életét, s több mint hetvenen megsebesültek. A csoport azt is bejelentette: lejárt a határideje annak az ultimátumnak, amelyet az egyiptomi kopt egyháznak adtak két muzulmán hitre áttért nő szabadon bocsátására – akiket állítólag egyiptomi kolostorokban tartanak fogva -, ezért immár "törvényes célpontoknak" tekinti a keresztényeket.

A 79 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény, s évek óta feszült a viszonyuk az ország muzulmán többségével.

Szombat délelőtt feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel a merénylet helyszínén. A több tucatnyi tüntetőt többször is a botokkal felszerelt és könnygázt is bevető rohamrendőrök tartották vissza attól, hogy a kordont megbontva megközelítsék az éjjel megtámadott templomot. A zavargók kövekkel dobálták a rendőröket az utca túloldaláról, s bezúzták a közelben parkoló autók ablakait. Mások egy nagy keresztet emeltek a magasba, amelyre az áldozatok ruházatának véres foszlányait aggatták.

Az egyiptomi belügyminisztérium a délelőtt közleményt adott ki, amely szerint a terrorcselekményt "valószínűleg" egy "külföldi elemek" által támogatott öngyilkos merénylő követte el. A damaszkuszi kormány egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője elítélte a merényletet, és úgy vélekedett, hogy az "Egyiptom és a többi arab ország nemzeti egysége és vallási pluralizmusa ellen irányult".

Fuád Tual, Jeruzsálem latin pátriárkája "bátorságra" és hitük megtartására szólította a közel-keleti keresztényeket. Ugyanakkor elismerte, hogy az alexandriai "mészárlás" megkérdőjelezi minden erőfeszítésüket és reményüket. A Közel-Kelet és különösen a Szentföld keresztényeinek fokozódó kivándorlását említve azt mondta, hogy az "veszteség az egész világegyház, de a muzulmánok és a zsidók számára is".

Néhány órával a merénylet után XVI. Benedek pápa hagyományos újévi istentiszteletén a leghatározottabban elítélte a – mint fogalmazott – mindenekelőtt a keresztényekkel szemben alkalmazott diszkrimináció és intolerancia minden formáját.

A Honoluluban vakációzó Barack Obama amerikai elnök szombaton határozottan elítélte az Egyiptomban – illetve péntek este Nigériában egy laktanya ellen – elkövetett "felháborító robbantásos merényleteket", s az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Kairót és Abuját is. Az amerikai elnök az Egyesült Államok nevében mély részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családjainak. (mti/afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS