2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét

2011. január 03. 09:30, utolsó frissítés: 09:58

Nagyszabású szilveszteri bulival, Európa mi vagyunk címmel rendezték meg a magyar EU-elnökségi félév "felvezetőjét" péntekről szombatra virradóra a budapesti Millenáris Parkban; január elsejével Magyarország átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet fél évig tölt be. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió Tanácsának honlapján megjelent interjújában kijelentette, mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében a soros magyar elnökség mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon.

A magyar EU-elnökséget megnyitó kulturális fővárosi eseményre több ezren látogattak el; az óévet búcsúztatóknak könnyű- és népzenei koncerteket tartottak, amelyek között filmeket vetítettek az EU-elnökség vidéki helyszíneiről.

Az újévet a parkban köszöntők éjfél után kihangosítva hallgathatták Schmitt Pál köztársasági elnök újévi köszöntőjét. "A sors játéka, hogy ez idő alatt újra egy fennhatóság alá kerül minden Európában élő magyar, s ha közjogi értelemben nem is, de szellemében, még ha fél esztendőre is, egyesülhet nemzetünk" – emelte ki. Mint fogalmazott, az ország tekintélyt vívhat ki azzal, ha megmutatja, hogy nem csak saját sorsát tudja kezébe venni, és szilárdan tartani, de, ha a szükség úgy hozza, másokért is helyt tud állni.

Orbán Viktor egy interjúban kijelentette, hogy a soros magyar elnökség mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia – az unió tavaly elfogadott, a következő tíz évre szóló átfogó gazdasági növekedési, foglalkoztatási és innovációs programja – sikeresen megvalósuljon.

A miniszterelnök leszögezte, a kommunizmus bukása óta az előttünk álló év lesz Európa legnehezebb éve, ami komoly kihívást jelent. "A magyar azonban sokat próbált nép, amely számos válságon túljutott már, így megerősíthetem: jó hír Európának, hogy ebben az időszakban magyar elnöksége lesz".

A fokozott európai gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: "A világban elképesztő sebességű és mélységű átalakulás zajlik, és Európának az eddigieknél sokkal erősebb világversenyben kell helytállnia. A magyar elnökség alatt ismét fel kell mutatnunk, hogy Európa a piacgazdaság őshazája, és képes új, innovatív megoldások felé fordulni."

Az Európai Unió soros elnökségét hivatalosan január 6-án veszi át Magyarország. A tisztet 2010 második félévében betöltő Belgium miniszterelnöke a Parlament kupolacsarnokában adja át ünnepélyesen az elnökség zászlóját Orbán Viktor kormányfőnek. Az eseményen várhatóan több EU-biztos is jelen lesz, ugyanis másnap együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS