2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarország: vizsgálat a Tilos Rádió ellen Ice-T egy száma miatt

2011. január 03. 09:21, utolsó frissítés: 09:21

Vizsgálatot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hatóság a Tilos Rádió ellen. Az indoklás szerint a rádió szeptemberben egy amerikai rapper, Ice-T erőszakra buzdító és trágár szavakkal teli dalát sugározta este hat órakor. A hatóság szerint a zeneszám alkalmas a tizenhat éven aluliak fejlődésének "kedvezőtlen befolyásolására", ezért csak este kilenc és hajnali öt óra között lehetett volna közzétenni.


A médiahatóság tartalomfelügyeleti főosztálya által készített, a Tilos Rádió mögött álló Tilos Kulturális Alapítványhoz eljuttatott levele a Warning (intro), It's on című Ice-T-szám kapcsán "törvénysértést valószínűsít", amely közigazgatási eljárás lefolytatását indokolja. E levélben idézte a főosztály szó szerint a szám angol szövegét, majd közölte annak magyar fordítását is.


Az inkriminált szám a Youtube-on

A hatóság illetékes főosztálya szerint a kifogásolt dal annak ellenére is képes kifejteni negatív hatását a fiatalokra, hogy angol a szövege, hiszen az érintett korosztályon belül – mint írták – igen magas az idegen nyelvet beszélők száma.

A Tilos Rádió a hivatalnak válaszul elküldött – és több portálon is olvasható – érvelése szerint hallgatóik között nagyon alacsony a 16 éven aluliak száma, a számban elhangzó szlenget pedig csak néhány fiatal lenne képes megérteni.

Molnár Csaba (MSZP) nyílt levélben tudakolja Szalai Annamáriától, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökétől, hogy ki és mennyiért készítette a dalszöveg magyar fordítását.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő és volt kancelláriaminiszter pénteken az MTI-hez is eljuttatta azt a nyílt levelet, amelyben azt iránt érdeklődik, ki készítette a dalszöveg magyar nyelvű fordítását, s ha az NMHH megbízásából készült a fordítás, annak ellenértékeként mennyit fizetett a hivatal, ha pedig nem az NMHH megbízásából készült a fordítás, rendelkezik-e a hivatal annak felhasználási jogaival. A levélben az iránt is érdeklődik a szocialista politikus, hogy a magyar nyelvű fordítás hivatalosnak tekinthető-e, és a hatóság munkatársai megfelelő minőségűnek tartják-e azt.

A törvény nem kér mást, mint egy apró figyelmeztető jelzést a ICE T amerikai rapper It's on című dalának lejátszása előtt – közölte szombaton az MTI-vel az NMHH. "Nincsen szó cenzúráról, ízlésrendőrségről, és a jövőben sem csak negédes táncdalslágereket lehet majd leadni a rádióban" – hangsúlyozták, de a hatóság szerint ha valaki elolvassa ICE T dalának szövegét, nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal "közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra".

Szerintük felesleges bármiféle hatósági önkényt keresni az ellenőrzés mögött, mivel nem történt más, mint a törvény megfelelő alkalmazása. A gyermekek és kiskorúak védelme a média területén pedig Európa-szerte kiemelt téma. Mindemellett arra is felhívták a figyelmet, hogy saját hazájában Ice T dalát csak este tíz óra után adhatják le a rádiók. Ha nem így tennék, az amerikai médiahatóság, a Federal Communications Commission olyan bírságot szabna ki rájuk, amely biztosan meghaladja a Tilos Rádió éves költségvetését – tették hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS