2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbia nemzetközi vizsgálatot követel a koszovói szervkereskedelem ügyében

2010. december 22. 16:16, utolsó frissítés: 16:16

Szerbia nemzetközi vizsgálatot követel a koszovói illegális szervkereskedelem gyanúja ügyében, s ezért kormánymegbízottat küldött hétfőn az Európa Tanácshoz (ET). Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős tisztségviselő Strasbourgba utazása előtt kijelentette: "Szerbia a teljes igazságot akartja tudni. Igazság nélkül nem lehet megbékélés a térségben" – hangsúlyozta.

Az ET jogi- és emberi jogi bizottságának a jelentéstevője, Dick Marty azt állítja, hogy a koszovói háborúban sok fogságba esett szerbet Albániába hurcoltak, ahol meggyilkolták őket, és a veséjüket és más testrészeiket eladták a fekete piacon.

Marty szerint Hasim Thaci jelenlegi koszovói miniszterelnök állt az ügy mögött, aki a 90-es évek végén egy maffiaszerű, szervezett bűnözéssel foglalkozó hálózatot vezetett. A koszovói és az albán kormány tagadta, és botrányosnak nevezte az állítást, az ET jogi és emberi jogi bizottsága viszont kétharmados többséggel elfogadta a jelentést. Vitája január 25-én lesz az ET parlamenti közgyűlésében.

A háborús bűnökkel foglalkozó Bruno Vekaric szerb ügyész szerint nem kell lelkesedni a jelentés elfogadása miatt, de tényleg szükség van az alapos vizsgálatra, hogy ki a felelős és ki nem a bűnökért. Boris Tadic szerb elnök köszönetet mondott a jelentésért Martynak. Szerbia évtizedek óta szerette volna, ha fény derül ezekre a bűnökre, de kérését nem vették komolyan. A helyzet most megváltozott, hála Dick Martynak – mondta.

Az Európai Parlament Szerbiáért felelős illetékese, Jelko Kacin szerint Marty jelentésében nincs elég bizonyíték a vád alátámasztására, de a nyomozást le kell folytatni. Ez nagy kihívás lesz a koszovói és az albán igazságszolgáltatás számára, és nemzetközi intézményeket is be kell vonni – mondta. (mti/ap/afp/tanjug)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS