2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európa Tanács: Hashim Thaci koszovói kormányfő maffiavezér volt

2010. december 15. 08:54, utolsó frissítés: 08:54

Hashim Thaci koszovói kormányfő a 90-es években egy maffiaszerű, szervezett bűnözéssel foglalkozó hálózatot vezetett - áll az Európa Tanács (ET) kedden nyilvánosságra hozott jelentéstervezetében.

A Drenica Csoport nevű bűnszövetkezet számlájára gyilkosságokat, szervkereskedést és egyéb bűncselekményeket írnak. A jelentés egyúttal cinkossággal vádolja meg a nyugati hatalmakat, mert szándékosan figyelmen kívül hagyták a 90-es évek végén elkövetett bűntetteket.

"Thaci és a Drenica Csoport többi tagja következetesen "kulcsfiguráként" szerepelnek a koszovói szervezett bűnözés maffiaszerű struktúráiról szóló hírszerzési jelentésekben - állapítja meg az ET dokumentuma. "Azt találtuk, hogy a Drenica Csoport vezetője... a neves politikus és talán a KLA nemzetközileg legelismertebb személyisége, Hashim Thaci volt" - áll a jelentésben.

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (KLA) 1998-99-ben gerillafelkelést folytatott Szerbia ellen, amelynek során Belgrád elveszítette ellenőrzést Koszovó felett.

A pristinai kormány nyilatkozatban utasította vissza a vádakat, amelyeket "alaptalannak és rágalmazónak" nevezett. A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy a kormány a jelentés szerzője, Dick Marty ellen "jogi és politikai" lépéseket tesz.

Marty az ET jogi- és emberi jogi bizottságának a jelentéstevője. A strasbourgi székhelyű ET 1949-ben alakult, tagországaiban a demokrácia és a jogállamiság elmélyítésére törekszik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS