2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós keretet dolgoznak ki a nemzeti romastratégiák összehangolására

2010. október 22. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

Jövő tavaszra elkészül az a szabályozási javaslat az Európai Unióban, amely uniós keretet adna a tagországok nemzeti stratégiáinak a romák társadalmi bevonására – jelentették be a tagállamok foglalkoztatási és szociálisügyi minisztereinek csütörtöki luxembourgi találkozóján.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a cigányok társadalmi beilleszkedéséhez az iskolázottság javításán át vezet az út. Méltatták továbbá, hogy a témát a jövő év első felében uniós soros elnökséget adó Magyarország is egyik elnökségi prioritásává emelte ki. Martonyi János külügyminiszter nemrégiben erősítette meg, hogy a roma populáció integrációja az egyik legfontosabb elnökségi feladat lesz. Mint fogalmazott, ez tagállami feladat, de megvalósításához összeurópai stratégia és források szükségesek.

A belga elnökség beszámolt az ülésen a szegénység elleni küzdelem keretében az elmúlt hetekben tartott konferenciák megállapításairól. Ezek közé tartozik, hogy a helyi hatóságokat, illetve a civil szervezeteket az eddiginél jobban be kell vonni az erőfeszítésekbe, illetve hatékonyabbá kell tenni az uniós pénzügyi eszközök felhasználását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS