2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eufória Chilében: 69 nap után kimentették a 33 bányászt

2010. október 14. 09:43, utolsó frissítés: 09:53

Befejeződött a 22 órás mentési akció, és az utolsó chilei bányász, Luis Urzua is a felszínre került. A 33-ak egyike sem szorul hosszas kórházi kezelésre a 69 napig tartó földalatti fogság után, bár néhányan a nedves klíma következtében bőrfertőzést és szemgyulladást kaptak, és egyiküknek enyhe tüdőgyulladása van. Több bányász egyébként szilikózisban szenved, illetve egyikük cukorbeteg.


Sebastian Pinera, Chile elnöke szerint a 33 föld alatt rekedt bányász kimentése az egész országot soha nem tapasztalt egységbe kovácsolta, és világszerte elismerték az országban a kormány és a polgárok közösen tett erőfeszítéseit.„A bányászok nem ugyanazok az emberek, akik augusztus 5-én a mélység fogságába estek. Megerősödve jöttek felszínre, és leckét adtak nekünk. De Chile sem ugyanaz immár. Ma sokkal egységesebb és erősebb, mint valaha, és azt gondolom, ma Chilét jobban tisztelik és értékelik az egész világon. Ami Isten áldásával végződött, úgy kezdődött, mint egy lehetséges tragédia. De az egység, a hit, a kiegyezés, a becsület, a szolidaritás a chileiek részéről ebben a 69 napban nagyon büszkévé tesz” – mondta az elnök.

Még senki nem élt túl ilyen hosszú időt a föld alatt. A mentőakció pedig annyira jól sikerült, hogy az előzetesen becsültnél sokkal rövidebb idő alatt, minden incidens nélkül sikerült kimenteni az összes bányászt.

Mikor Urzuát a felszínre hozták, ráborították Chile zászlaját, énekkel, tapssal, üdvrivalgással ünnepelte a tömeg. Piros, fehér és kék léggömböket – az ország nemzeti színeit – engedtek a levegőbe, az ünneplőkre, rendőrökre, újságírókra, szimpatizánsokra és családtagokra konfetti- és pezsgőeső hullt. Az eufórikus hangulatban mindenki összeölelkezett, és Pinerával az élen elénekelte a himnuszt, jelentette a BBC tudósítója(bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS