2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyugtalanítja az EBESZ-t a romák helyzete Európában

2010. október 01. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

"Intolerancia, gyűlölet és megbélyegzés" áldozatai az európai roma és szinti közösségek – jelentette ki csütörtökön Janez Lenarcic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy magas rangú tisztségviselője.


"Még a fontosabb pártok sem riadnak vissza a romaellenes retorika használatától a rövid távú politikai haszonszerzés érdekében. Ez tíz évvel ezelőtt nem történhetett volna meg" – mondta Lenarcic, aki az EBESZ egyik alszervezetének, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) a vezetője.

"A romák még mindig eszközök a politikusok kezében, ez utóbbiak a gyűlölet szításával szeretnének még nagyobb népszerűségre és még több szavazóra szert tenni" – hangsúlyozta Varsóban az EBESZ 56 országának képviselői előtt, akik azért gyűltek össze, hogy megbeszéljék az emberi jogok és a demokrácia helyzetét Európában.

Lenarcic azt is megjegyezte, hogy szerinte a romaellenes retorika egyre szélesebb körű használata a romákat sújtó kirívó jogtalanságok eredője. Az emberi jogi szakemberek a romák Franciaországból való kiutasítása kapcsán bírálták az európai államokat, amiért nem sikerült hatékony stratégiát kidolgozniuk a mintegy 10 milliós roma népesség helyzetének javítására. Az október 8-ig tartó varsói konferencián sok száz politikus mellett civil szervezetek aktivistái is részt vesznek, hogy többek között megvitassák a sajtószabadság helyzetét, valamint a kínzás és a gyerekkereskedelem megelőzésének lehetséges módjait. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS