2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyar elnökség indítja útjára az Európai Roma Stratégiát

2010. szeptember 23. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő üdvözölte a magyar kormány múlt heti bejelentését, miszerint a magyar soros elnökség legfontosabb feladatának az Európai Roma Stratégia kidolgozását tekinti. Járóka hozzászólásában egy, az etnikai hovatartozás helyett a gazdasági jellemzőkre összpontosító cselekvési terv kidolgozását sürgette.


A képviselő által kiadott közlemény szerint a legtöbb európai romát sújtó társadalmi kirekesztés elsődleges okát nem a rasszizmus vagy a diszkrimináció jelenti, hanem számos történelmi-gazdasági tényező kölcsönhatása. "A stratégiának ezért nem az etnikai hovatartozás, hanem a közös gazdasági jellemzők alapján kell meghatároznia célközönségét, ugyanakkor a földrajzilag koncentrált mélyszegénység enyhítésére kell összpontosítania, amely a hátrányos helyzetű kistérségekben a romákat és nem romákat egyaránt sújta" – fogalmazott a képviselő.

A néppárti politikus hangsúlyozta, hogy ennek az összeurópai cselekvési tervnek rövidtávon meg kell akadályoznia a mélyszegénység generációkon átívelő átörökítését, középtávon ki kell egyenlítenie a leszakadó kistérségek regionális hátrányát, hosszú távon pedig a jelen nyomor sújtotta tömegeinek kell a jövő adófizetőivé válniuk. Járóka szerint ez az érintettek, az uniós intézmények, a tagállamok, a civilszervezetek és a roma közösségek hosszú távú, erőteljes és közös erőfeszítése révén érhető el. "Európa nem követheti tovább a megszokott utat, amikor a demográfiai és társadalmi kihívások ilyen komolyak és a tétlenség következményei ilyen veszélyesek" – zárta beszédét a fideszes európai parlamenti képviselő. (OS - sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS