2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Európai romaelit kinevelését sürgeti Soros

2010. szeptember 20. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

Soros György élesen bírálta a romákkal szembeni francia politikát a Le Monde című francia napilap hétvégi számában megjelent interjúban. A romák felemelkedését is támogató Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke szerint a probléma csak európai szinten oldható meg a romaelit kinevelésével egy "oktatási New Deal" program keretében.


"Nicolas Sarkozy megszegte az európai normákat és szabályokat azzal, hogy céltáblaként nevesítette a romákat. Az állam feladata a törvényszegők egyenkénti letartóztatása és elítélése. Egy etnikai csoport megbélyegzése és fenyegetésként való megjelölése kollektíve a társadalom számára viszont éppenséggel az emberi jogok tiszteletének ellentéte" – hangsúlyozta Soros.

"Amíg azonban mindenki csak annyit tesz, hogy egy másik országba exportálja a problémát, ahogy azt Románia vagy Bulgária teszi, vagy Nicolas Sarkozy-nek nincs más válasza, mint ’hazaküldeni az embereket’, addig semmit nem fogunk megoldani" – tette hozzá.

A "romakérdés" Soros szerint csak egy olyan egységes uniós politikával oldható meg, amely a romák életkörülményeinek javítását helyezi középpontjába: húsz-harminc év alatt visszaszoríthatóak lennének azok a sztereotípiák, amelyeket a populista és nacionalista politikusok kihasználnak, főleg Kelet-Európában. "De ha minden tagállamnak a saját romaproblémájával kell szembesülnie, akkor a lényegi kérdésekben nem jutunk előre" – mutatott rá a magyar származású amerikai üzletember.

A Nyílt Társadalom Alapítvány tevékenysége alapján úgy látja, hogy Spanyolországon és Magyarországon történtek a romák érdekében olyan integrációs intézkedések, amelyek működőképesek. Mások azonban – mint például a roma nők sterilizálása Szlovákiában – követhetetlenek. "De bármilyen politikát is folytatnak a tagállamok, különböző szintű népszerűségnek örvendő, negatív sztereotípiák adják azok kereteit" – vélte.

"Ezeket a sztereotípiákat részben a romák viselkedésével indokolják. A romák gyakran ellenséget látnak a többiekben, pontosan azért, mert gyakran száműzték őket... Közös nyelv nélkül, megosztottan, klánszerűen élnek és nem rendelkeznek olyan saját elittel, amely kijelölhetné számukra a sikeres integráció útját" – emelte ki Soros.

A romaelit kinevelése azért lenne elsődleges az üzletember szerint, mert jelenleg a romák csak akkor lehetnek sikeresek a társadalomban, ha elhagyják romaidentitásukat. "Ez az egyetlen számukra felkínált választás. Ez pedig nem az integrációjukhoz vezet. Ez asszimiláció, amely érintetlenül hagyja a sztereotípiákat és nem változtat a kollektív helyzetükön. A romaidentitás tisztelete nélkül, semmilyen integrációs erőfeszítés nem lesz hatékony" – hívta fel a figyelmet Soros György. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS